În pat cu duşmanul, pe lista electorală. Liderii politici îngroapă securea războiului, în prag de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi politicieni care au avut conflicte dure de-a lungul anilor se regăsesc, astăzi, de aceeaşi parte a baricadei electorale.

Liderii politici din România sunt dispuşi să îngroape securea războiului în schimbul obţinerii unor funcţii. Ruperea unor partide sau alianţe, lansarea unor acuzaţii dure, uneori la limita lipsei de politeţe, sunt toate uitate dacă interesul electoral o cere.
La fel ca în alţi ani, la startul alegerilor din 2012 se aliniază, în aceeaşi echipă politică, demnitari care au avut conflicte „ireconciliabile".

Unul dintre cazurile cele mai spectaculoase este cel al fostului preşedinte Ion Iliescu şi al fostului premier Petre Roman. Cei doi se regăsesc, astăzi, de aceeaşi partea a baricadei, în USL. Ion Iliescu este în prezent preşedintele de onoare al PSD, iar Petre Roman candidează la Parlament din partea PNL.
Ion Iliescu şi Petre Roman păreau, în 1990, un tandem politic indestructibil în fruntea FSN. Ion Iliescu a preluat şefia CPUN, iar Petre Roman a devenit premier al guvernului provizoriu. După ce FSN şi Ion Iliescu au câştigat alegerile din mai 1990, Petre Roman a devenit premier. Ulterior, relaţiile dintre Iliescu şi Roman s-au deteriorat, tabăra din jurul preşedintelui acuzându-l pe premier că adoptă măsuri „liberale".

Conflictul a dus la înlăturarea lui Roman din funcţia de premier în urma celei de-a patra mineriade, din septembrie 1991.
După Convenţia FSN din martie 1992, Petre Roman a fost ales preşedinte al partidului, iar opozanţii acestuia au părăsit formaţiunea, constituind, în jurul lui Ion Iliescu, FDSN.

ANTICOMUNIŞTII,
ALĂTURI DE ILIESCU
Ion Iliescu este coleg de alianţă şi cu Sorin Roşca Stănescu, membru PNL şi candidat al acestui partid în judeţul Dâmboviţa.
În 1995, Sorin Roşca Stănescu a declanşat, în calitate de director al ziarului „Ziua" una dintre cele mai dure campanii de presă post-decembriste. Aceasta a constat în publicarea unei întregi serii de articole în care se afirma că Iliescu ar fi devenit, în timpul studenţiei la Moscova, colaborator al KGB. Ziarul a publicat un interviu cu un ex-ofiţer KGB care a declarat că Ion Iliescu a fost un infiltrat KGB. Iliescu a negat afirmaţiile ofiţerului, totuşi „Ziua" a continuat să investigheze subiectul în detaliu.
Ion Iliescu a ajuns în aceeaşi alianţă şi cu fostul premier ţărănist Victor Ciorbea. Lider al unei aripi din PNŢCD, Ciorbea l-a criticat, de mai multe ori, pe Ion Iliescu acuzându-l că ar fi continuator al fostului regim comunist. Acum şase luni, social-democraţii erau caracterizaţi drept „urmaşii cei mai direcţi ai KGB-ului, ai PCR-ului", tocmai din cauza prezenţei lui Ion Iliescu în rândurile lor.
Un alt adversar al lui Ion Iliescu a fost Mircea Geoană, revenit, de curând, în PSD. Ion Iliescu l-a caracterizat, în 2004, pe Geoană drept „prostănac". Conflictul dintre cei doi s-a acutizat după ce, în 2005, Geoană l-a învins pe Ion Iliescu în cursa pentru şefia PSD, la congresul partidului. Geoană a fost exclus din PSD la finalul lui 2011 şi s-a despărţit de partid aruncând acuzaţii dure: „Victor Ponta este o marionetă prin care Iliescu şi Năstase conduc PSD. Adio, tovarăşi, pe curând prieteni".
Între timp, Geoană a revenit în PSD, după ce şi-a oferit votul la moţiunea de cenzură prin care USL a dărâmat Guvernul Ungureanu.

CUM ÎL DISTRUGE BECALI
PE VOICULESCU
Tot pe listele USL candidează în Bucureşti liderul PNG, Gigi Becali, şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.
În vara lui 2005, Becali a folosit un limbaj suburban într-o discuţie cu un reporter al Antenei 3, doar pentru simplul fapt că acesta era angajat al trustului condus de Dan Voiculescu, pe care îl considera duşmanul său de moarte. Gigi Becali a repetat de mai multe ori înjurături care au vizat pe toată lumea din zona trustului Intact: Dan Voiculescu, directorul editorial Sorin Oancea, „toată Antena 3" sau mama reporterului care îi telefonase.
„Am să-l distrug io p-ăsta, pe zdreanţa asta!", a fost concluzia lui Becali. Între timp, patronul Stelei pare să fi uitat de duşmănia sa cu Dan Voiculescu. Gigi Becali s-a înscris în PNL, partid care este aliat cu PC în Alianţa de Centru-Dreapta (ACD). ;

CUM A EVOLUAT PRIETENIA DINTRE PONTA ŞI OPREA


 Liderul PSD Victor Ponta, şi cel al UNPR, Gabriel Oprea, sunt, în prezent, parteneri de alianţă în USL. Mai mult, liderii celor două formaţiuni vorbesc despre o fuziune.
În trecut, Ponta vorbea despre UNPR, partid format în principal din parlamentari plecaţi de la PSD, ca despre un partid de „trădători" şi „uscături" cu dosare penale pe care „le rezolvă Oprea".
Ponta a fost atacat în comunicatele emise de biroul de presă al UNPR, ca „imatur" sau „arivist", iar Gabriel Oprea a ieşit cu o caracterizare de natură personală: „I-am dus copilul la biserică, cu toate că Victor Ponta nu are niciun Dumnezeu!". Totul s-a sfârşit după ce Traian Băsescu l-a nominalizat premier pe Ponta, Oprea anunţând că va vota instalarea guvernului pentru că Ponta „este prietenul meu". Cei doi s-au întâlnit pentru a semna un protocol de colaborare, iar Victor Ponta a ţinut să destindă astmosfera după plecarea vicepreşedintelui PNL, Mihai Voicu: „Acum,
între noi, PSD-iştii".


TANDEMUL
ANTONESCU - DRAGNEA
Liviu Dragnea şi Crin Antonescu candidează, în tandem, în Teleorman. În 2010, Dragnea îl acuza pe Antonescu că s-ar fi întâlnit în secret cu Vasile Blaga pentru a pregăti o alianţă PNL-PDL. „Nu m-am întâlnit cu Blaga, şi chiar dacă aş fi făcut-o, nu ar fi treaba PSD", a fost replica lui Crin Antonescu.


Lovituri verbale pe dreapta

 Aripa din PNŢCD condusă de Aurelian Pavelescu s-a alăturat ARD, cu toate că, de-a lungul timpului, şeful ţărăniştilor a avut numeroase conflicte cu preşedintele Traian Băsescu.
Acum câţiva ani, Traian Băsescu vorbea despre "avocatul ăla mic, agitat, cu capul mare", cu trimitere la Aurelian Pavelescu. La rândul său, Pavelescu nu rata nicio ocazie de a-l critic ape Traian Băsescu, liderul ţărănist fiind extrem de prezent în emisiunile televizate. De altfel, în 2007, Pavelescu a anunţat că va vota în favoarea suspendării lui Traian Băsescu. În 2012 însă, Pavelescu a fost unul dintre oponenţii demersului de suspendare.
ARD are în rândurile sale şi doi lideri politici din noul val, Mihail Neamţu şi Mihai Răzvan Ungureanu, care candidează amândoi în Arad, deşi nu au avut, în ultima vreme, cele mai bune relaţii. Mihail Neamţu a atacat prezenţa unor traseişti politici în conducerea Partidului Forţa Civică, înfiinţat de Mihai Răzvan Ungureanu. Neamţu a atras atenţia că la vârful partidului lui Ungureanu sunt persoane „racolate în grabă" de la PSD, PRM, UNPR, PDL şi care sunt urmărite de „episoade de disidenţă de mucava".
Mihail Neamţu a intrat în conflict şi cu o altă colegă din ARD, Elena Udrea. El i-a cerut acesteia să se retragă din politică pentru că face parte din clasa politicienilor compromiţi. Replica nu s-a lăsat aşteptată, Elena Udrea scriind pe blogul personal că „mulţi din zona de dreapta se imaginează a fi noul Traian Băsescu" şi „par la fel de intoxicaţi de virusul Antena3" ca şi cei pe care „îi critică zi de zi că se lasă păcăliţi de trustul lui Voiculescu". „Regina telegondolelor loveşte din nou", a comentat, ironic, Neamţu. ;

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite