Dumitrescu, propusă la Educaţie, acuzată de incompatibilitate pentru că e rector şi membru CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Dumitrescu, propusă pentru portofoliul Educaţiei, este soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu şi rector al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, fiind acuzată de incompatibilitate după a fost aleasă membru CSM din partea societăţii civile.

Corina Dumitrescu s-a născut la 10 martie 1964 şi este soţia deputatului PSD (fost PD) Cristian Dumitrescu.

Potrivit presei, Cristian Dumitrescu a părăsit tabăra democraţilor în momentul în care Traian Băsescu a preluat preşedinţia partidului. Cristian Dumitrecu este, în prezent, membru al Comisiei pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Corina Dumitrescu este licenţiată în ştiinţe juridice, doctor în Drept, fondator la Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, fiind rector al acesteia. Ea a fost aleasă, în iunie 2010, membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile, în urma votului din plenul Senatului.

Situaţia a fost contestată, existând acuzaţii de incompatibilitate între funcţia de membru CSM - demnitate publică - şi cea de rector. Potrivit noii legi a Educaţiei, o persoană aflată în situaţia soţiei deputatului PSD trebuie să aleagă între locul din CSM şi funcţia de rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir".

Conform Statutului membrilor Consiliului, "membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar", iar noua Lege a Educatiei prevede că "persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului".

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, în vara anului 2011, că Senatul a acţionat împotriva interesului României când a desemat în CSM, din partea societăţii civile, o persoană incompatibilă conform Legii ANI şi nu a desemnat o a doua persoană, pentru că această Cameră a făcut jocuri politice.

Rezolvarea situaţiei Cornei Dumitrescu a tot fost amânată de la acea dată.

Numele Corinei Dumitrescu a apărut, alături de cel al Manuelei Mitrea, în 2006, într-un lung şir de demnitari, magistraţi şi "acoliţi ai PSD" enumeraţi de ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, care ar fi intrat în Notariat fără examen, scrie Mediafax.

Potrivit unei declaraţii de avere din 2009, Corina Dumitrescu deţine două apartamente în Bucureşti, de 81 şi 151 de metri pătraţi, şi un apartament în Timişoara. De asemenea, Corina Dumitrescu deţine o casă de vacanţă şi un teren intravilan în Sinaia. Ea mai are, potrivit declaraţiei din 2009, două terenuri extravilane, în alte localităţi.

Potrivit aceleiaşi declaraţii, ea nu deţinea sume în conturi bancare, bunuri cu valoare deosebită sau active financiare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite