Duelul pentru Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar doi PSD-işti au şanse reale la şefia Senatului: Ilie Sârbu şi Şerban Nicolae. În cărţi pentru fotoliul lui Văcăroiu mai sunt Doru Ioan Tărăcilă şi Ioan Toma. Nicolae Văcăroiu şi-a depus ieri demisia din funcţia de senator şi din cea de preşedinte al Senatului. Înlocuitorul său va fi stabilit luni.

Şedinţa de ieri a grupului PSD din Senat, unde trebuia să se ia o decizie în privinţa înlocuitorului lui Văcăroiu, s-a amânat pentru luni din două motive: unul, pentru că prezenţa senatorilor PSD a fost slabă, al doilea, pentru că luni, Biroul Permanent al partidului va face o propunere pentru postul în cauză.

Ion Iliescu, principalul susţinător al lui Şerban Nicolae în forul central de decizie al PSD, va lipsi de la şedinţa de luni, fiind plecat din ţară.

Deşi conducerea centrală va face o recomandare, votul decisiv va aparţine grupului PSD din Senat. Şerban Nicolae ar beneficia de sprijinul a circa o treime dintre senatorii PSD, cei din “garda veche”. În urma unor discuţii  informale purtate între PSD-iştii şi PDL-iştii din Senat, Nicolae ar urma să primească şi votul democrat-liberalilor, în plen.

Tărăcilă, soluţia de compromis

În condiţiile în care Sârbu ar fi recomandarea partidului, nu este exclus ca grupul din Senat să îl propună pe Tărăcilă ca soluţie de compromis între Nicolae şi Sârbu.

În ceea ce-l priveşte pe fostul ministru al Agriculturii, este posibil ca el să întâmpine opoziţia celorlalţi senatori, când se va vota validarea pentru preşedinţia Senatului. Sârbu exercită deja presiuni asupra conducerii centrale, susţin surse din PSD. Mircea Geoană a declarat ieri, la Târgu Mureş, că Ilie Sârbu ar avea şanse mari să primească nominalizarea din partea conducerii centrale.

El a adăugat un nume pe lista celor pe care PSD i-ar putea propune pentru postul de nr. 2 în stat: cel al senatorului PSD de Olt, Ioan Toma.

“La  vârful partidului sunt doi lideri care sunt şi senatori şi vicepreşedinţi ai partidului, domnii Sârbu şi Toma, şi mă voi decide în următoarele zile asupra căruia dintre ei ne vom îndrepta atenţia şi decizia noastră”, a mai spus Geoană.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite