Duel tehnic pentru referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Ponta a suplimentat numărul secţiilor de votare în încercarea de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu
Guvernul Ponta a suplimentat numărul secţiilor de votare în încercarea de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu

În paralel cu bătălia politică, blocurile care îşi dispută referendumul s-au angajat şi într-o dispută tehnică: USL vrea cât mai multe secţii de votare, PDL cere supravegherea video a procesului electoral.

Stabilirea pragului de prezenţă de 50% plus unu din alegătorii înscrişi pe listele electorale, pentru ca preşedintele suspendat Traian Băsescu să poată fi demis, i-a făcut pe liderii USL să ceară suplimentarea secţiilor de votare în încercarea de a obţine validarea referendumului.

Pe litoral, vor fi amenajate noi secţii de votare în 21 de hoteluri şi 7 restaurante, ca urmare a solicitării edilului PSD de Constanţa, Radu Mazăre. Acesta a cerut Biroului Electoral Central (BEC) înfiinţarea a aproximativ 100 de secţii noi de votare, motivând că „numărul turiştilor pe litoral la fiecare sfârşit de săptămână pe perioada vacanţei de vară depăşeşte 140.000".  În total, pentru referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în judeţul Constanţa vor exista 566 de secţii de votare, faţă de 531 de secţii de votare organizate la alegerile locale din 10 iunie.

Secţie de vot în hotelul unui senator PSD

În judeţul Bistriţa-Năsăud, autorităţile au decis înfiinţarea  unei noi secţii de votare, pe lângă cele care au funcţionat la alegerile locale din acest an, în parcul balnear de la Băile Figa. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bistriţa-Năsăud, Mihaela Dobra, a arătat că noua secţie a fost înfiinţată la cererea primarului din oraşul Beclean, Nicolae Moldovan (PSD), primăria pe care acesta o conduce fiind administratorul parcului balnear.  „Administraţia locală doreşte să le ofere şi posibilitatea să voteze, aşa că doamna prefect Ani Bob a dat un ordin prin care se înfiinţează această nouă secţie", a spus Dobra.

Liderii PDL Dâmboviţa acuză Prefectura că a aprobat înfiinţarea unei secţii de votare în Munţii Bucegi, la Hotel Peştera. Hotelul este proprietatea senatorului Valentin Calcan, fost membru PDL până în luna iulie, când a trecut în rândurile PSD.

„Secţia de votare din Hotelul Peştera a fost constituită după termenul legal de 11 iulie, la şase zile distanţă. Dacă ar fi fost cu adevărat necesară înfiinţarea unei secţii de votare acolo, la munte, nu era obligatoriu să organizezi într-un hotel privat, proprietate a unui senator PSD. Erau acolo un post de Poliţie, un Salvamont, nişte clădiri ale Consiliului Judeţean", a declarat vicepreşedintele PDL Dâmboviţa, Marin Antonescu.

În replică, prefectul judeţului Dâmboviţa, Dragoş Rusu, spune că secţia de votare a fost înfiinţată la dorinţa stareţului schitului şi a călugărilor. „Solicitarea a venit din partea călugărilor de la schit şi a personalului de la cabanele şi hotelurile din zonă. Avem acolo şi staţia de Salvamont, şi Jandarmeria. Este perfect în regulă constituirea acestei secţii. Nu este nicio problemă că s-a făcut secţia în hotelul senatorului Calcan. PDL-ul va avea oameni în secţia de votare, cu preşedinte", a declarat prefectul.

PDL vrea camere video în secţii

Democrat-liberalii cer instalarea de camere video  în toate secţiile de vot la referendum, pentru o mai bună supraveghere a procesului electoral. „Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să introducă aceste camere, pentru că ei au decis suplimentarea secţiilor de votare. Este o procedură foarte simplă, mai ales că în toate şcolile sunt deja camerele de filmat de la Bac", a spus democrat-liberalul Mircea Toader.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu s-a arătat şi el în favoarea introducerii camerelor de filmat în interiorul secţiilor de votare. „Categoric da, au fost şi la alegerile prezidenţiale trecute şi nu văd de ce nu ar fi acum, iar dacă avem în vedere că în momentul de faţă se organizează secţii de votare şi prin restaurante, pe litoral, şi prin baruri, şi prin ceea ce întrece orice imaginaţie, cred că un sistem de supraveghere este necesar", a spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta a spus ieri, la Iaşi,  că el nu a mai auzit de camere video în secţii de vot, dar, „dacă va exista această posibilitate, cu mare plăcere".

„Orice se poate face, facem. Dacă sunt cereri imposibile să se adreseze Ministerului de Interne. Nu am mai auzit niciodată de camere de luat vederi în secţiile de votare. Ştiu că sunt camere video în sălile de la bacalaureat, iar dacă exisă o posibilitate, cu mare plăcere", a declarat premierul, după o întâlnire cu prefecţii judeţelor din Moldova.

"Având în vedere că se organizează secţii de votare prin restaurante, pe litoral, şi prin baruri, şi prin ceea ce întrece orice imaginaţie, cred că un sistem de supraveghere este necesar.''
Traian Băsescu  preşedintele suspendat al României

Mai multe secţii decât la locale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că pentru referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României s-au organizat, în total, 18.543 de secţii de votare. Dintre acestea, 18.242 de secţii vor fi în ţară, în timp ce 301 secţii de votare vor fi organizate în străinătate.

Pentru alegerile locale din 10 iunie au fost organizate 18.133 de secţii de votare. Prin urmare, la referendumul din 29 iulie vor fi mai mult cu 109 secţii de votare, la acestea adăugându-se cele 301 din străinătate. Ministerul Afacerilor Externe a decis, săptămâna trecută, suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate pentru referendum, acestea ajungând la 301, faţă de cele 150 anunţate în 12 iulie. Astfel, românii din Italia vor beneficia de 56 de secţii de votare, iar cei din Spania, de 46. De asemenea, în Republica Moldova vor fi 14 secţii, în timp ce în SUA, numărul final de secţii de votare a ajuns la 21.

Dulceţuri de campanie

Ziua referendumului se apropie, iar politicienii au scos cuţitele pe masă pentru bătălia finală. În lupta pentru fotoliul de preşedinte al României, limbajul diplomatic a fost înlocuit cu expresii de mahala.

Traian Băsescu a lansat, joi, un atac virulent la adresa preşedintelui interimar Crin Antonescu, numindu-l paiaţă. „Suntem în faţa unei lovituri de stat în curs de derulare. Acum, paiaţa de la Cotroceni a încercat destructurarea structurilor de securitate ale statului român. Pentru asta va răspunde indiscutabil în faţa legii", spunea Băsescu.

Preşedintele interimar nu a rămas indiferent la acuzele preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi l-a catalogat „epavă politică". „Traian Băsescu este în mod evident o epavă politică. Este o epavă politică prin discurs, prin atitudine, prin aspect, prin comportament şi, până la urmă, miza acestui referendum de care ne mai despart câteva zile este ca întreaga Românie să fie salvată de la a ajunge o epavă", a spus Antonescu.

Nici premierul Victor Ponta nu a scăpat de epitetele fostului şef de la Cotroceni. Prezent într-o emisiune la Digi 24, moderatorul i-a spus lui Băsescu că limbajul politic a derapat: „Despre dl Ponta aţi spus că e maimuţă". „Asta şi este şi nu retrag nimic. Mi-a părut rău de unele excese de limbaj în legătură cu ziariştii, care nici măcar nu au fost directe, dar cu oamenii ăştia care mă atacă de dimineaţă până seara, până la urmă trebuie să le dai şi o replică", a spus Băsescu.

La mitingul de vineri seara, de la Craiova, premierul a ţinut să-i ofere replica celui pe care îl vrea demis. „Am obligaţia să vă spun de ce trebuie să votăm «Da». Varianta foarte scurtă: pentru că Băsescu este un mafiot, un mincinos şi un ticălos". Ieri, la mitingul de la Iaşi, premierul a continuat: „Vreau să îi spun lui Băsescu, cel care stă speriat şi turbat ca un scorpion care vrea să înţepe pe toţi românii, că vara asta nu se poartă albul lui, vara aceasta se poartă tricolorul României".

Flacăra democraţiei, aruncată în Dunăre

Tot la Iaşi, premierul a fost tras la răpundere de liderul PDL, Vasile Blaga, cu privire la scandalul de plagiat.  „Eu nu înţeleg cum omul ăsta mai poate vorbi cu nevastă-sa, se mai poate uita în ochii copiilor lor şi spun: «Jos, dă-ţi demisia, domnule Ponta!"».

Ieri, derapajele verbale au fost continuate şi de cele comportamentale. „Flacăra democraţiei", aprinsă în urmă cu o săptămână la Cluj, de către preşedintele suspendat Traian Băsescu, a fost aruncată în Dunăre, la Orşova, de către un reprezentant al administraţiei locale, care i-a luat torţa tânărului care o transporta prin acest oraş.

"Acum, paiaţa de la Cotroceni a încercat destructurarea structurilor de securitate ale statului roman. ''
Traian Băsescu preşedintele suspendat al României

"Traian Băsescu este în mod evident o epavă politică. Este o epavă politică prin discurs, prin atitudine, prin aspect, prin comportament.''
Crin Antonescu preşedintele interimar al României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite