Duel Băsescu - Ponta pe scaunul de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au viziuni diferite despre reprezentarea la Consiliul European
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au viziuni diferite despre reprezentarea la Consiliul European

Declaraţia Legislativului privind prezenţa alternativă a  premierului  şi preşedintelui la CE a fost atacată de Băsescu

Declaraţia votată de Parlamentul României care prevede prezenţa lui Victor Ponta la reuniunea europeană din 28 iunie a fost propusă de USL şi a fost aprobată cu 249 de voturi „pentru", 30 de voturi „împotrivă" şi două abţineri.  Rezultatul detaşat a fost posibil în condiţiile în care USL a negociat cu UDMR pentru voturile  parlamentarilor Uniunii. La schimb, UDMR a obţinut păstrarea funcţiei de preşedinte al Radiodifuziunii Publice, deţinută în prezent de András Demeter.

Declaraţia votată de Parlament vizează partajarea atribuţiilor în cadrul puterii executive. Preşedintele ar urma să reprezinte România în materie de securitate militară şi în politica externă comună a UE. În schimb, primul-ministru va reprezenta România în materie economică, socială, bugetară sau aderarea la Schengen.

Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei fiecărui Consiliu European şi să stabilească un mandat de principiu. Premierul Victor Ponta a declarat, după votul din Parlament, că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu pentru discuţii pe această temă.

Replica lui Băsescu

În replică, preşedintele Traian Băsescu a comentat că, în frunte cu premierul Victor Ponta, „parte din clasa politică a dat cel mai penibil spectacol"  legat de cunoaşterea funcţionării Uniunii Europene. „Înţeleg că astăzi s-a dat o declaraţie în baza căreia să se modifice Constituţia", a comentat preşedintele Traian Băsescu.

El a invocat articolul constituţional potrivit căruia Parlamentul aprobă legi, hotărâri sau moţiuni. „Nu există în Constituţie înscrisă declaraţia ca act juridic", a afirmat preşedintele. Traian Băsescu consider că premierul Victor Ponta încearcă „forţarea notei" prin declaraţia adoptată de Parlament, şi nu printr-o discuţie cu el, arată „o undă de slăbiciune", Băsescu adăugând că premierii „trebuie să fie bărbaţi". Băsescu a declarat că articolul 80 din Constituţia României spune clar că preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul acestuia.

Şeful statului a declarat că, dacă premierul Victor Ponta „doreşte o bună cooperare cu preşedintele, trebuie să aibă în vedere că nu omul, dar instituţia trebuie respectată", şeful statului referindu-se la „atacurile" premierului de la momentul la care i-a „pus în mână" mandatul. Pe tot parcursul intervenţiei sale, preşedintele a adoptat un ton ironic faţă de premier, pe care l-a caracterizat drept „un profesor de drept constituţional creat de Adrian Năstase".

"Parlamentul este depozitarul legitimităţii populare exprimate prin vot." Victor Ponta (PSD) premierul României
"Înţeleg că astăzi s-a dat o declaraţie în baza căreia să se modifice Constituţia." Traian Băsescu preşedintele României

Istoricul conflictului

Premierul Victor Ponta a transmis Parlamentului, în data de 23 mai, o scrisoare prin care cerea tranşarea problemei referitoare la oficialul  care va reprezenta România la summitul din data de 28 iunie.
Ponta a precizat că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul ministru.

Chiar dacă nu a adoptat o poziţie oficială, şeful statului a lăsat de înţeles că nu va renunţa la poziţia sa în cadrul reuniunii de la Bruxelles. Traian Băsescu a fost întrebat de jurnalişti, la finalul întâlnirii Consiliului European, din 23 mai, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie. „De ce? Nu veniţi?", a răspuns Băsescu râzând.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite