Dreapta se încheagă pentru lupta cu USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa formată în jurul PDL va avea succes doar dacă va respecta principiile de integritate propuse de societatea civilă, afirmă analiştii.

Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (ICCD), Aurelian Pavelescu (PNŢCD), Mihail Neamţu (PNR) şi Adrian Papahagi (FCD) au semnat, ieri,  manifestul politic al platformei de dreapta. Acest pas va fi urmat, în luna septembrie, de semnarea unui protocol pentru  constituirea unei alianţe electorale.  Alianţa va avea, cel mai probabil, ca simbol, inima şi va avea o conducere colegială, în care vor fi reprezentaţi liderii fiecăreia dintre formaţiunile componente.

Ce şanse electorale are noua platformă, gândită ca o alternativă la USL? Potrivit unui sondaj recent realizat de CSOP, PDL ar fi votat de 20% din români, ICCD de 3%, iar PNR de 2%.  Nu întotdeauna, însă, scorul unei alianţe este suma procentelor fiecărui partid. Analistul politic Cristian Ghinea crede că succesul noii alianţe este posibil dacă vor fi respectate anumite condiţii.

„Există în opinia publică o anumită aşteptare pentru un mesaj similar cu cel al Alianţei DA din 2004, axat pe anticorupţie şi integritate. PDL nu mai poate transmite un asemenea mesaj pentru că a jucat politic bazându-se pe baroni şi pe corupţi", este premisa de la care porneşte Cristian Ghinea.

PDL poate absorbi ong-urile

Acum, în schimb, fundaţiile de dreapta pot aduce „valoare adăugată" alianţei dacă „discursul lor etic va fi însuşit  de noua formaţiune", crede Cristian Ghinea. „Totul este ca PDL să nu meargă pe principiul «guvernăm cu baronii, candidăm cu ONG-urile»", a adăugat Ghinea.

Politologul Stelian Tănase nu crede în succesul politic al acestei alianţe. „Nu are niciun viitor. Aceste platforme politice nu există. Din toată această alianţă există numai PDL, care are interesul de a nu intra singur în cursa electorală. Formaţiunile conduse de Ungureanu şi Neamţu nu au nimic în spate; nici filiale, nici logistică, nici membri. În schimb, PDL este o forţă politică de prim ordin şi va absorbi res­tul grupuleţelor din alianţă", a spus Tănase. Acesta nu crede că democrat-liberalii îşi vor spori procentajul electoral.

 „Chiar dacă vor să repete tactica de la referendum, unde le-au ţinut în spate pe Udrea şi Anastase, democrat-liberalii nu vor înşela pe nimeni cu această strategie", a adăugat politologul.

Elena Udrea, mărul discordiei în noua alianţă

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, în legătură cu schimbul de replici între preşedintele PNR Mihail Neamţu şi Elena Udrea, că sunt şi asperităţi atunci când se formează o construcţie cum este alianţa de centru-dreapta, arătând că, în opinia sa, punctele de vedere se vor armoniza.

Întrebat, după semnarea manifestului, în legătură cu schimbul de replici între Mihail Neamţu şi Elena Udrea, Vasile Blaga a spus: „Sunt şi asperităţi atunci când porneşti la o astfel de construcţie şi ele s-au manifestat şi atunci când am construit Dreptate-Adevăr. Părerea mea este că ne vom armoniza tot mai mult punctele de vedere, mai ales că avem şi instituţii cum este Comisia de etică, care să reglementeze toate situaţiile de acest gen".

Mihail Neamţu a precizat, în legătură cu schimbul de replici cu Elena Udrea, că „este uneori normal să existe nu confruntări, dar un dialog transparent, deschis şi această alianţă are o Comisie de etică".

„Eu nu sunt procuror şi nu fac liste, am făcut câteva aprecieri legate de stilistică şi, până la urmă, cred că ceea ce ne uneşte este mai important decât ceea ce ne dezbină. Scopul dreptei nu este să declanşeze războaie intestine, ci să identifice corect inamicul din exterior, care este USL", a spus Neamţu.

Liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, i-a cerut fostului lider PDL Elena Udrea să facă pasul în spate, el arătând că „politicienii compromişi trebuie să se retragă", iar Udrea a replicat că se teme de „aroganţa şi autosuficienţa" unora care fără un merit în trecut se proclamă „prezentul şi viitorul". După replica Elenei Udrea, Mihail Neamţu a reacţionat şi el pe Facebook, scriind că „regina telegondolelor loveşte din nou".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite