Dosarul Zambaccian, distrus de deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul Zambaccian, distrus de deputaţi
Dosarul Zambaccian, distrus de deputaţi

Recomandarea Comisiei Juridice a în cazul Zambaccian şi publicarea pe pagina de internet a Camerei a referatului procurorilor în cazul Năstase a stârnit un val de reacţii vehemente din

Recomandarea Comisiei Juridice a în cazul Zambaccian şi publicarea pe pagina de internet a Camerei a referatului procurorilor în cazul Năstase a stârnit un val de reacţii vehemente din partea DNA şi a Uniunii judecătorilor.

Cele două instituţii au acuzat încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. DNA a cerut socoteală şi CSM-ului care a sprijinit implicarea Camerei în cazul Năstase.

"Confidenţialitatea anchetei, încălcată"

"Direcţia Naţională Anticorupţie constată că prin publicarea pe pagina de internet, Camera Deputaţilor a încălcat caracterul confidenţial al anchetei", se arată în comunicatul procurorilor. Ei susţin că astfel ancheta penală a fost semnificativ îngreunată.

"Referatul procurorului nu este public, deci nu trebuia făcut public în niciun fel. La acesta nu trebuia să aibă acces decât cei care trebuiau să se pronunţe", a declarat, Gabriela Balaban, de la Biroul de Presă al DNA.

Opinia este împărtăşită şi de procurorul general al României, Codruţa Kovesi care a arătat că activitatea de urmărire penală este "eminamente" nepublică, eventualele consecinţe putând fi evaluate doar de procurorul de caz.

CSM: Referatul DNA putea fi făcut public

Anchetatorii se arată nemulţumiţi şi de incosecvenţa manifestată de CSM. În aprilie, Lidia Bărbulescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, atenţiona Camera Deputaţilor să procedeze la "utilizarea şi gestionarea actelor din dosar cu respectarea caracterului preponderent nepublic al urmăririi penale", sâmbată, ea a susţinut că referatul DNA în cazul Năstase nu este un act ce nu ar putea fi făcut public.

Mai dură, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) acuză membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor că au încălcat Constituţia prin modul în care au luat decizia în cazul Năstase, mai exact, principiul separaţiei puterilor în stat.

Adrian Năstase a fost plecat, în weekend, la Milano. Ieri a fost ziua sa de naştere, împlinind 58 de ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite