Dosarul lui Năstase, rătăcit prin Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizarea DNA este pierdută între Biroul Permanent şi Comisia juridică Doi dintre liderii de marcă ai PSD, Adrian Năstase şi Miron Mitrea, ambii aflaţi în atenţia DNA, au parte de

Sesizarea DNA este pierdută între Biroul Permanent şi Comisia juridică

Doi dintre liderii de marcă ai PSD, Adrian Năstase şi Miron Mitrea, ambii aflaţi în atenţia DNA, au parte de tratament diferit, în funcţie de abilitatea de negociere şi sprijinul politic.

Procurorii DNA au cerut conducerii Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva ambilor pesedişti.

În cazul lui Miron Mitrea, lucrurile s-au pus în mişcare rapid, secretarul general al social-democraţilor aşteptând acum votul plenului, după ce a trecut, în doar câteva zile, printr-o subcomisie specială. Dosarul lui Năstase însă pare să se fi pierdut pe traseul dintre Biroul Permanent al Camerei şi Comisia juridică.

Preşedintele forului legislativ, Bogdan Olteanu, şi-a informat colegii din conducere pe 5 mai că a primit din partea DNA solicitarea referitoare la urmărirea penală a lui Năstase, "însoţită de referatul cauzei, întocmit de procurorul de caz şi de un voluminos dosar". Potrivit procedurilor, toate aceste documente ar fi trebuit să fie înaintate Comisiei juridice. Lucru care s-a şi întâmplat, conform datelor existente la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Surpriza a apărut la o săptămână distanţă, atunci când cel vizat a cerut să i se pună la dispoziţie o copie a sesizării procurorului-şef. Mai mulţi membri ai Comisiei juridice - Marton Arpad (UDMR), Lucian Bolcaş (PRM), Aura Vasile (PSD) - s-au declarat surprinşi de solicitarea lui Năstase, spunând că nu ştiau ca astfel de documente de la DNA să fi ajuns în parlament.

Gurile rele acuză un eventual blat

Interpretarea pe care mai mulţi parlamentari o dau acestei situaţii trimite la o înţelegere pe care Adrian Năstase ar fi încheiat-o cu fostul preşedinte al PC, Dan Voiculescu.

Potrivit unor voci din Legislativ, Năstase şi Voiculescu ar fi încheiat un pact şi, din acest considerent, preşedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon, ar tergiversa prezentarea şi discutarea dosarului social-democratului.

"Nu am primit sesizarea Parchetului"

Preşedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon, a declarat că la comisie nu s-a primit sesizarea în legătură cu Năstase.

"Nu am primit sesizarea. Marţi la ora 16.30 a venit o adresă însoţită de o cerere a lui Adrian Năstase. Nu am primit nici măcar sesizarea Parchetului, nu mai vorbesc de dosar sau referat. Adresa de marţi le-am trimis-o înapoi cu o rezoluţie tăioasă", a declarat Andon.

El a menţionat că în rezoluţia sa a criticat faptul că i s-a trimis adresa în cauză "fără lucrarea (sesizarea şi dosarul -n. red.) la care se făcea referire".

Cererea de care vorbeşte Andon este cel mai probabil scrisoarea care a intrat şi în Biroul Permanent cu o zi înainte, prin care Năstase dorea să i se comunice o copie după sesizarea DNA. Andon a negat şi o tergiversare a dosarului, spunând că de la Biroul Permanent trebuia să-i parvină sesizarea. "Astfel de voci binevoitoarea au existat şi înainte de dosarul lui Mitrea şi tot am votat. Nu e nicio înţelegere", a adăugat Andon.

"Nu am primit niciun material legat de domnul Năstase"

În şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din 15 mai, s-au făcut numeroase referiri la nesesizarea Comisiei juridice în cazul Năstase, după cum arată stenograma.

Bogdan Olteanu
Domnul deputat Adrian Năstase ne înaintează o cerere de a i se comunica o copie după sesizarea formulată de procurorul-şef al DNA Daniel Morar în ce-l priveşte, aducând o serie de argumente. Eu vă propun să o trimitem comisiei, dacă sunteţi de acord.

Márton Árpád-Francisc:
Domnule preşedinte, noi nu am fost sesizaţi decât cu adresa dosarului domnului Mitrea.

Bogdan Olteanu:
Domnule deputat, aici este o discuţie pe care am avut-o de două ori până acum cu domnul preşedinte Andon. Dumneavoastră aţi fost sesizaţi de două săptămâni aproape şi cu dosarul domnului Năstase. I-am cerut secretarului general să-i trimită în scris domnului Andon, că l-am tot văzut declarând că nu a primit.
Să-i trimită în scris că este sesizat cu dosarul domnului deputat Adrian Năstase. Dânsul a spus că nu este nevoie să mai primească acea scrisoare, pentru că se consideră sesizat. Vă rog totuşi să transmiteţi, din nou, Comisiei juridice să ia act de faptul că este sesizată de Biroul permanent de mai multă vreme.

Márton Árpád-Francisc:
Domnule preşedinte, credeţi-mă, eu am citit cu foarte multă atenţie atât adresa primită de la DNA, cât şi referatul pe baza căruia a fost făcută această adresă, cât şi scrisoarea doamnei procuror general, cât şi disjungerea celor două procese, dar nu am primit niciun material legat de domnul Năstase.

Bogdan Olteanu:
Domnul deputat, este vorba de altceva. În dosarul care îl are ca obiect pe domnul deputat Mitrea nu este. În acest moment nu avem o cerere care vizează pe domnul Adrian Năstase. Am primit o altă cerere de începere a urmăririi penale în ce îl priveşte pe domnul deputat Adrian Năstase, cerere cu care a fost sesizată comisia. Rog să faceţi verificările de rigoare cu domnul preşedinte, că încă săptămâna trecută am cerut să lămurim această chestiune şi dânsul a spus că este sesizat. Deci, haideţi să lămurim.
Înţeleg că nu cunoaşteţi o astfel de cerere; ea a fost trimisă preşedintelui comisiei, cum este normal.

Márton Árpád-Francisc:
Domnule vicepreşedinte, aţi văzut o astfel de cerere legată de domnul Năstase?

Lucian Augustin Bolcaş:
Să vă spun şi eu în calitate de membru al comisiei că noi am fost informaţi că nu am fost sesizaţi cu dosarul domnului Adrian Năstase.

Márton Árpád-Francisc:
Eu, membru al comisiei, n-am văzut o adresă venită de oriunde în orice formă, indiferent dacă eu cred că este bine realizată sau nu, de la cineva care vizează pe domnul Adrian Năstase. Nu vă supăraţi, eu n-am văzut o astfel de depeşă, n-am văzut dosare, n-am văzut nimic!

Aurelia Vasile:
Şi eu vin să susţin acest lucru. Deci în mapele noastre de la acest for, în adresă către Comisia juridică, către Grupul parlamentar sau măcar, ştiu eu, să auzim pe la colţuri că ar fi venit şi o solicitare pentru Adrian Năstase, nu a fost. Singura problemă despre care s-a discutat permanent a fost cazul lui Miron Mitrea. Deci, dacă există ceva în legătură cu Adrian Năstase, dorim să ştim şi noi, dorim să ştim ce au sesizat sau ce au solicitat cei care au solicitat.

Bogdan Olteanu:
Situaţia este absolut neplăcută. Chestiunile cred că trebuie lămurite în primul rând la nivelul comisiei. A existat, după cum vă spuneam, o corespondenţă a domnului secretar general, care reamintea domnului preşedinte Andon că este sesizată comisia şi cu cazul domnului deputat Năstase. Domnul Andon a spus că nu-i necesar să mai primească acea sesizare întrucât se consideră sesizat. Ce s-a întâmplat în interiorul comisiei mai departe nu ştiu, nu-mi este clar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite