Dosarul Muscă - varianta de pe microfilm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta lideră PNL a prezentat, în premieră, cele două note informative referitoare la colegii ei

cercetările asupra persoanelor ce urmau a fi recrutate. Parlamentarul liberal susţine că nu a dat niciodată recomandări în vederea racolării anumitor colegi sau cunoscuţi de-ai săi şi că nu a adus prejudicii acelora despre care a informat.

"Am perceput-o ca pe o chestiune de serviciu"
"Maiorul Lăcătiş Eugen ne-a spus că aceasta era procedura cu studenţii străini. Angajamentul meu a fost strict pe aşa ceva. Nu aveam informaţia, nici un fel de informaţie pe baza căreia eu să gândesc altfel", ne-a spus Mona Muscă, justificându-şi colaborarea cu fosta Securitate. Mai mult, ea afirmă că ofiţerul în cauză ar fi avertizat-o că, dacă refuză colaborarea, va purta întreaga responsabilitate pentru eventualele conflicte dintre studenţii străini (n.r. - erau avute în vedere relaţiile extrem de tensionate dintre greci şi turci, spre exemplu). Totuşi, Mona Muscă a admis că, în cazul în care ar fi refuzat să furnizeze informaţii Securităţii, nu i s-ar fi întâmplat nimic. "Cu mintea de acuma aş fi refuzat şi nu aş fi avut ce păţi", consideră parlamentarul liberal.

Notă (dintr-un "dosar personal", deschis la 1.04.1977)
O cunosc pe tov. prof. ... numai de un an. Este o fire ciudată, obişnuită cu greutăţile pe care le-a înfruntat întotdeauna singură, fiind cu multă voinţă şi dorinţă de a reuşi în ceea ce şi-a propus. Uneori este prea impulsivă şi necugetată, dar este de înţeles, având în vedere problemele familiale foarte dificile pe care a trebuit să le întâmpine şi să le depăşească. Este bine intenţionată şi muncitoare, dornică să realizeze ceva şi să se impună în colectiv. Munceşte foarte mult, atât la clasă cu studenţii, cât şi la bibliotecă pentru realizarea unor lucrări de cercetare ştiinţifică.
Dana
Timişoara, 17 mai 1978

Observaţii: Nota a fost furnizată în baza sarcinilor trasate şi face obiectul unei lucrări pe linia problemei "1949".
Instrucţiuni: Legat de prezentul caz nu s-au dat.
Măsuri: Nota se va exploata în lucrarea celei în cauză.
Notă (dintr-un "dosar personal", deschis la 2.09.1974)
Sursa o cunoaşte destul de puţin pe ..., de aproximativ doi ani. În acest timp, însă, a putut constata că persoana munceşte cu multă tragere de inimă - şi nu de puţine ori peste orele de serviciu - punând mai presus de orice îndeplinirea exemplară a sarcinilor de serviciu. Este deosebit de îndatoritoare şi răspunde cu o promptitudine demnă de subliniat solicitărilor cadrelor didactice şi solicitărilor studenţilor. Dă dovadă de foarte multă răbdare, mult tact şi multă bunăvoinţă. Are o putere de muncă cu totul remarcabilă şi calitatea muncii ei este la fel. Este un funcţionar model, care ştie să aibă iniţiativă şi să rezolve în mod optim, chiar problemele mai dificile sau mai delicate ce apar în cadrul serviciului.
Dana
Timişoara, 13 octombrie 1978

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite