Dosarul "Mătuşa Tamara" al lui Adrian Năstase, suspendat şi trimis la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase, unul dintre liderii marcanţi ai PSD-ului
Adrian Năstase, unul dintre liderii marcanţi ai PSD-ului

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis trimiterea dosarului "Mătuşa Tamara", în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de luare de mită, la Curtea Constituţională, anunţă Mediafax.

În acelaşi dosar sunt judecaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, respectiv fostul consilier al lui Năstase.

Decizia poate fi atacată cu recurs.

Dosarul a fost trimis la CCR deoarece avocatul lui Ioan Melinescu a ridicat trei excepţii de neconstituţionalitate, referitoare la legea care reglementează funcţionarea DNA.

Deputatul PSD, Adrian Năstase, a declarat la ieşirea din sala de judecată că denunţul său a fost făcut de un cunoscut interlop din Bucureşti, Genică Boerică, care a fost eliberat pentru gestul său civic.

"Din punctul meu de vedere, dosarul ar trebui rezolvat cât mai repede. El se bazează pe un denunţ mincinos al lui Genică Boerică, în puşcărie. DNA este un fel de struţo-cămilă care nu mai există nicăieri în Europa. Au început să fie zeci de sesizări la Curtea Constituţională în legătură cu această instituţie artificială", a spus Năstase.

Fostul premier, Adrian Năstase, a fost trimis în judecată în Dosarul "Mătuşa Tamara" pe 21 octombrie.

Scurtă istorie a dosarului

Potrivit procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Ioan Melinescu, preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, este acuzat de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii.

Consilierul lui Năstase, Ristea Priboi, fost deputat în perioada 2000-2004, a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.

DNA susţine că în cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-a contactat, cu sprijinul lui Genică Boierică, pe Priboi şi Năstase. Acesta l-a informat pe Năstase că instituţia la care lucrează se interesează de depunerea a 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase, urmând să fie informat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000 şi că va face ca dosarul care cerceta consturile soţiei lui Năstase va dispărea. Liderul PSD s-a învoit, astfel că după numirea sa în funcţia de prim ministru, pe 28 decembrie 2000, acesta a emis o HG prin care Melinescu a fost numit în fruntea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, fiind revocat fostul preşedinte Adrian Cucu, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase), susţin procurorii DNA.

Din această funcţie, Melinescu ar fi oprit lucrările de cercetare a banilor transferaţi în contul Danei Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite