Dosarele de cadre ale PCR nu ajung la CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină fervoare anticomunistă, mii de documente sunt ţinute departe de ochii cercetătorilor, în depozitele Ministerului de Interne, Arhivelor Naţionale, SRI şi SIE Procesul de

În plină fervoare anticomunistă, mii de documente sunt ţinute departe de ochii cercetătorilor, în depozitele Ministerului de Interne, Arhivelor Naţionale, SRI şi SIE

Procesul de preluare de către CNSAS a arhivelor, aflate pe la diverse ministere, nu s-a încheiat nici acum. Noul preşedinte al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ladislau Csendes, afirmă că şi-a stabilit trei obiective: digitalizarea dosarelor de la SIE, preluarea arhivelor de la Interne şi rezolvarea cazurilor restante.

"Este inadmisibil să mai vorbim de preluări în masă ale unor dosare, după şapte ani de la înfiinţarea CNSAS", spune noul preşedinte al Colegiului, Ladislau Csendes. El declară că mai sunt de verificat parlamentari, primari şi prefecţi, cercetarea trecutului acestora însemând un mare volum de muncă.

Totodată, este vorba şi de permiterea accesului la propriul dosar al unor persoane care au depus cereri în acest sens. Csendes se arată nemulţumit de randamentul aparatului administrativ al instituţiei şi promite că va rezolva problema "fie cu duhul blândeţii, fie cu sancţiuni".

Csendes dezminte informaţia vehiculată de către unii colegi de-ai săi potrivit căreia CNSAS nu ar avea suficiente spaţii pentru depozitarea dosarelor pe care urma să le primească. "Avem foarte mult loc şi putem să preluăm şi pe mama poliţiei politice", ne-a asigurat Ladislau Csendes.

Arhivele PCR, inaccesibile

Conducerea CNSAS este nemulţumită de tăcerea Ministerului de Interne şi a Arhivelor Naţionale în problema remiterii dosarelor şefilor fostei Securităţi şi ale cadrelor de conducere ale PCR. Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, în pofida repetatelor cereri de predare a arhivelor fostului CC al PCR şi ale fostei Securităţi, Ministerul de Interne nu a pus la dispoziţie nici măcar datele statistice cu totalul dosarelor aflate în custodie.

La rândul lor, reprezentanţii Arhivelor Naţionale au invocat lipsa unei centralizări a acestor date, pentru a explica dificultatea transmiterii documentelor. Respectivele dosare conţin informaţii relevante, mai importante chiar decât cele de siguranţă naţională, susţin sursele citate, deoarece ar dezvălui numele torţionarilor, ale înalţilor ofiţeri din Securitate, precum şi ale liderilor PCR care emiteau ordinele politice şi directivele în domeniu.

Bilanţ CNSAS

-40.000 de dosare primite din partea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Public
-8.760 de dosare de la Tribunalul Militar Bucureşti, în curs de preluare
-4.027 dosare trecute prin filtrul comisiei mixte CNSAS-SRI, din totalul de 75.000 dosare n dosarele liderilor PCR şi ai Securităţii, în continuare inaccesibile
-70.000 de dosare de siguranţă naţională, deţinute încă de SRI
-aproximativ 27.000 de dosare secretizate, încă în păstrare la SIE

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite