Donatorii PSD au schimbat macazul după 2004

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Firmele care au fost clienţi tradiţionali ai PSD au dezertat atunci când social democraţii au pierdut alegerile şi s-au înghesuit apoi să facă donaţii noilor partide de guvernământ, PNL şi PD

PSD pierde de la an la an vechea clientelă care trimitea fonduri grele
la partid. Odată cu preluarea puterii de către
PNL şi PD, întreprin­­zătorii privaţi s-au reorientat spre noii deţinători ai contractelor publice. În prezent, pe lista susţinătorilor financiari ai PSD au mai rămas doar câteva firme care aşteaptă zile mai bune pentru a câştiga noi licitaţii de la stat.

Bătaie pe clientela de partid

În 2004, pesediştii tulceni îşi plăteau afişele electorale cu banii oferiţi de SC Coral SRL. De fapt, mai mult cu cei proveniţi de la Transelectrica, Tribunalul Constanţa şi Ad­mi­nistraţia Porturilor Du­nării Maritime, de la care Coral SRL a contractat lucrări de 100 de miliarde. Acum, Coral cotizează cu 8.000 RON la PD.

În Gorjul condus de Nicolae Mischie, cel mai bun sponsor al PSD era SC Artego SA. La acea vreme, SC Artego SA credita PSD cu 200 de milioane, în timp ce statul “împovăra” firma cu aproape 200 de miliarde, bani din contracte publice. Acum Artego se află pe statul PD cu 30.000 RON.

Şi liberalii au rupt din clientala social-democrată. Elcomex SA, o companie cu afaceri de sute de miliarde de lei cu instituţiile sau regiile de stat, oferă acum PNL, prin sucursala sa bucureşteană, 67.000 RON .

Firme înrudite dau bani şi PSD, şi PD

O situaţie inedită se înregistrează la nivelul altor două companii:  Dobroport SA şi Argos Cernavodă. Prima a tot fost atacată de liderii PSD pe tema legăturilor sale cu fostul preşedinte ANAF, Sebastian Bodu, acţionar, şi a datoriilor la stat.

A doua firmă, Argos Cernavodă, deţine pachetul majoritar la Dobroport, ceea ce le face să aibă interese economice comune. Nu însă şi în privinţa finanţării electorale. Dobroport a acordat pentru susţinerea PSD 25.000 RON. Argos a preferat să “tră­deze” sponsorizarea tradi­ţio­nală a PSD cu o cotizaţie de 20.000 RON pentru rivalii democraţi.

În perioada 2000-2004, social-democraţii au fost cei care i-au facilitat încheierea de contracte de ordinul milioanelor de euro cu o serie de administraţii şi direcţii navale.

Schimbarea taberei este explicabilă însă. De­mocraţii, aflaţi la un moment dat la şefia ANIF, au acordat, în 2005, firmei Argos contracte de mentenanţă a unor diguri în valoare totală de 27,4 miliarde de lei.

Vremuri bune şi pentru fidelii PSD

Figurând cu 35.000 RON în evidenˇa trezorierului Aristide Roibu, Clif SA este un mai vechi client al PSD şi un abonat fidel la lucrări pe banii SAPARD. Pe vremea guvernării social-democrate, firma constănţeană a primit contracte grase pe bani publici din partea SNIF (Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare)

Brăila şi Călăraşi, de pe urma cărora a încasat 52 miliarde de lei. Noua putere nu le-a prea pus beţe în roate, fapt dovedit de milioanele de euro câştigate din licitaţiile pentru o serie de lucrări plătite tot din fonduri SAPARD, dar facilitate de o serie de primari locali PSD şi PNL. Un alt „binefăcător” al PSD a rămas TMUCB SA, firmă cu contracte la RADET Bucureşti, Ministerul de Interne, Electrocentrale Bucureşti şi Romgaz.

38,7 miliarde de lei vechi

Aceasta este suma care alimenta în 2004 conturile PSD sub formă de donaţii făcute de 205 firme. Comparativ, în 2007, campania electorală social-democrată a fost sponsorizată de 24 de persoane juridice cu o sumă totală de 8,13 miliarde de lei vechi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite