Doi ingineri şi un medicinist ţin pe linia de plutire diplomaţia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a rămas fără conducere după ce, la 14 februarie, s-a publicat în "Monitorul Oficial" decretul prezidenţial în care se constată vacantarea unui post de

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a rămas fără conducere după ce, la 14 februarie, s-a publicat în "Monitorul Oficial" decretul prezidenţial în care se constată vacantarea unui post de membru al guvernului. Potrivit legii de funcţionare a guvernului, premierul ar fi trebuit să numească un ministru care să se ocupe şi de MAE până când preşedintele Băsescu va semna decretul de numire a înlocuitorului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, deşi miercuri s-a desfăşurat şedinţa de guvern. Premierul Tăriceanu s-a mulţumit să reia anunţul potrivit căruia i-a transmis şefului statului propunerea ca senatorul PNL Adrian Cioroianu să fie numit la conducerea diplomaţiei româneşti. În consecinţă, activităţile curente ale MAE sunt gestionate de un grup de secretari de stat, fiecare având propriul domeniu de răspundere.

Atribuţii împărţite de secretarii de stat

Ministerul Afacerilor Externe are trei secretari de stat, precum şi un şef al Departamentului pentru relaţiile cu românii de pretutindeni şi un comisar guvernamental pentru francofonie. Ultimii doi au şi ei rang de secretar de stat. Unul dintre secretarii de stat - Anton Niculescu - este fostul şef de Cabinet al preşedintelui UDMR, Marko Bela, iar un altul, Valentin Naumescu, provine din PNL. Cele mai importante atribuţii - afacerile europene şi euroatlantice - revin însă unui secretar de stat care provine din rândul diplomaţilor de carieră, Adrian Vieriţă. Acesta lucrează în MAE din 1991, iar între 2002 şi 2006 a fost ambasador în Germania. Urmare însă a faptului că nu mai există un ministru plin, mai multe departamente din MAE au rămas fără nicio coordonare. Astfel, potrivit organigramei MAE, ministrul era cel care răspundea de direcţia purtătorului de cuvânt, de cea de legislaţie sau de protocol şi protecţia informaţiilor clasificate.

Cine conduce Ministerul Afacerilor Externe

Valentin Naumescu

Secretar de stat pentru diplomaţie publică din ianuarie 2005, Valentin Naumescu (foto) a obţinut trei licenţe la Cluj - medicină generală (1996), istorie-filosofie (specializarea asistenţă socială, 1996) şi studii europene (1998). Este doctor în specializarea ştiinţe politice şi filosofie politică. A lucrat în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (1997-1998), ocupând funcţiile de consilier şi director general în domeniul Relaţii Internaţionale, preşedinte al Colegiului Central de Disciplină al MEN şi membru în Comitetul Român pentru Adopţii din partea MEN. Vorbeşte fluent limba engleză. Pentru a ajunge la MAE, a renunţat la mandatul de consilier judeţean, obţinut pe listele electorale ale Alianţei D.A.

Anton Niculescu

LicenŢiat în chimie industrială (1991), a fost numit secretar de stat pentru afaceri globale şi relaţii interinstituţionale în ianuarie 2005. A fost vicepreşedinte executiv al UDMR şi şef al Departamentului de Integrare europeană al acestei formaţiuni. Redactor al săptămânalului de limbă maghiară "Valosag" şi corespondent al "Radio Europa Liberă", în anii studenţiei, Anton Niculescu (foto) a obţinut diploma de master în relaţii internaţionale la Bucureşti, dar şi o diplomă în management profesional. Vorbeşte fluent maghiară (limba maternă) şi engleză, însă cunoaşte şi limba germană la un nivel avansat.

Andrei Cosmin Vieriţa

De profesie inginer, specialist în tehnologia construcţiilor de maşini, Andrei Cosmin Vieriţa (foto)este secretar de stat în M.A.E., pentru afaceri europene şi euro-atlantice, din iulie anul trecut. Doctorand la A.S.E, Vieriţa a urmat cursuri postuniversitare la Academia Diplomatică din Viena şi la Institutul Român de Studii Internaţionale. De-a lungul carierei diplomatice, începute în martie 1991, a îndeplinit misiuni în cadrul delegaţiei ţării noastre la OSCE, precum şi în relaţia cu ONU. Din ianuarie 2002, până în martie 2006, a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Germania. Vorbeşte cursiv limbile engleză şi germană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite