Discursul preşedintelui, întors pe toate feţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologii Alfred Bulai, Marius Pieleanu şi prof. Alexandru Radu afirmă că mesajul şefului statului scindează societatea, fiind tipic populist, iar consilierul Cristian Preda îi dă dreptate

Sociologii Alfred Bulai, Marius Pieleanu şi prof. Alexandru Radu afirmă că mesajul şefului statului scindează societatea, fiind tipic populist, iar consilierul Cristian Preda îi dă dreptate lui Băsescu

Preşedintele Băsescu a transmis românilor, miercuri seara, un mesaj prin care a pus la zid noul Cabinet Tăriceanu.

Şeful statului a spus că avem o Românie a băieţilor deştepţi care s-au îmbogăţit pe căi ilegale şi pe de altă parte avem România oamenilor cinstiţi care nu-şi primesc niciodată recompensa meritată. Adevărul a solicitat specialiştilor să comenteze discursul prezidenţial.

Marius Pieleanu, sociolog: Discursul sparge România

"Este foarte clar că a avut un discurs care sparge România, practic, iar la nivel de instituţie prezidenţială acest lucru e foarte periculos pentru că nu-şi recunoaşte şi duşmanii. Împărţirea României atât de simplu, între cei care sunt apropiaţi de el şi cei care sunt împărţiţi în grupuri de interese, mi se pare extrem de periculoasă pentru viitorul democraţiei româneşti, nu numai pentru viitorul politic al actualului preşedinte", a declarat sociologul Marius Pieleanu. Acesta a afirmat că, din punctul de vedere al percepţiei cetăţenilor, această afirmaţie a preşedintelui ar putea conduce la pierderea punctelor de popularitate. "Este periculos ca un preşedinte ales de o majoritate, oricare ar fi ea, să nu fie preşedintele tuturor românilor", a mai spus Pieleanu, adăugând că Băsescu recunoaşte faptul că este preşedintele doar a unei anumite părţi a României.

Alfred Bulai, sociolog: Preşedintele, bilă neagră

Sociologul Alfred Bulai, profesor la SNAPA, spune că discursul de miercuri al preşedintelui a avut un conţinut asemănător cu alte alocuţiuni ale sale, dar tonul a fost diferit. "Cred că doar gradul de aciditate a crescut". Bulai, care este şi şeful Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, a precizat că, din punct de vedere sociologic, "un ton dur, agresiv, păstrat mult timp, indiferent despre cine este vorba" aduce un prejudiciu celui care foloseşte o astfel de abordare. "Cel care neagă tot timpul nu este simpatic", a adăugat Bulai, afirmând că pe termen lung acuzele sistematice dure nu conduc la creşterea credibilităţii, pentru că "populaţia se şi obişnuieşte şi nu mai apreciază" o astfel de abordare.

Potrivit lui Bulai, o reacţie "dură, tranşantă" este apreciată de către publicul-ţintă doar prima dată. Alfred Bulai a spus că, probabil, preşedintele trebuie să primească o bilă neagră pentru modul în care s-a pregătit pentru a ţine respectivul discurs, în condiţiile în care a ţinut să citească de pe foi în loc să vorbească liber. "Traian Băsescu nu este genul de politician care să fie obişnuit cu cititul de pe foi", a spus Bulai, motivând astfel bâlbele de miercuri seară ale preşedintelui.

Cristian Preda: Preşedintele a avut dreptate

Consilierul prezidenţial pe probleme de educaţie, politologul Cristian Preda, consideră obiectivă aprecierea şefului statului în privinţa existenţei unui "guvern ultraminoritar", deoarece recenta restructurare nu a generat stabilitate politică. "Actualul Cabinet are cea mai fragilă susţinere parlamentară dintre toate guvernele României. Până şi Cabinetul Văcăroiu beneficia de un sprijin mai consistent. În aceste condiţii, în care nu ai o coaliţie parlamentară care să dubleze coaliţia guvernamentală, semnezi un protocol de colaborare parlamentară. Altfel ai instabilitate", spune Preda. Consilierul prezidenţial este de părere că preşedintele şi premierul pot coabita şi că liderul de la Palatul Victoria ar trebui să depună toate eforturile pentru a menţine canale de comunicare cu Palatul Cotroceni.

Alexandru Radu: Discursul este tipic populist

Alexandru Radu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, consideră că Traian Băsescu a ales să susţină "un discurs cu substrat revoluţionar, adresat electoratului submediu, cel pe care l-a capacitat Gigi Becali". "Din acest punct de vedere, discursul are impact, însă Băsescu critică statul din poziţia de şef al acestuia. Discursul este unul tipic populist. Sunt accentuate teme precum corupţia, inegalitatea socială etc., care puteau fi evidenţiate în urmă cu 40 sau 70 de ani. În discursul unui şef de stat european nu ar trebui să-şi mai facă loc asemenea teme", a arătat profesorul Alexandru Radu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite