Diplomaţia română, prizonieră în conflictul dintre preşedinte şi premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii Agenţiei France Presse apreciază că diplomaţia română a devenit un prizonier al războiului dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu, menţionând că

Analiştii Agenţiei France Presse apreciază că diplomaţia română a devenit un prizonier al războiului dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu, menţionând că diplomaţia românească nu mai are ministru de externe de şase săptămâni, iar 18 posturi de ambasador sunt vacante.

Comentând situaţia tensionată prilejuită de numirea lui Adrian Cioroianu la şefia diplomaţiei, AFP prezintă o soluţie vehiculată în mediile diplomatice: "În timp ce cei doi adversari par hotărâţi să rămână fermi pe poziţii, în mediile diplomatice se vehiculează soluţia unui compromis, respectiv un tehnocrat cu experienţă de ambasador, care să nu fie un apropiat nici al preşedinţiei, nici al guvernului".

"Cioroianu este victima războiului dintre cele două palate", cel prezidenţial şi cel guvernamental, a comentat, pentru AFP, o sursă din cadrul Ministerului român de Externe.

Analiştii AFP arată că acest impas survine în condiţiile în care posturile de ambasador din zece capitale importante, precum Washington, Paris sau Londra, sunt vacante de mai multe luni, iar persoanele desemnate pentru respectivele posturi sunt şi ele prinse în disputa dintre preşedinte şi premier.

Prestigioasa agenţie arată că problemele legate de conducerea diplomaţiei au început cu scandalul muncitorilor deţinuţi în Irak. "Dacă pentru cei doi muncitori, problemele s-au încheiat câteva zile mai târziu, când au fost eliberaţi şi întâmpinaţi la sosirea în ţară ca nişte eroi, şeful diplomaţiei române, Mihai Răzvan Ungureanu, şi-a pierdut postul de ministru, fiind acuzat de premier că nu l-a informat în legătură cu acest incident. Considerat un apropiat al preşedintelui Băsescu, Ungureanu avusese deja un diferend cu şeful guvernului în iunie anul trecut, când a criticat anunţul acestuia privind o viitoare retragere a trupelor româneşti din Irak", comentează France Presse.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite