VIDEO Dinu Patriciu: "Suntem exact pe acelaşi drum pe care s-a aflat Grecia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu este de părere că România se află pe "acelaşi drum" pe care a fost Grecia, fenomen cauzat de lipsa de viziune a clasei politie româneşti, care nu ştie să ia măsurile necesare. Cu toate acestea, susţine Dinu Patriciu, există soluţii.

Invitat la postul de televiziune Realitatea TV, omul de afaceri a subliniat că lumea se află în pragul unei noi crize, alimentate de datoria externă fabuloasă şi deficitul bugetar al SUA, criza datoriilor suverane în Europa şi deficientele structurale ale economiei chineze. În plus, Dinu Patriciu a mai vorbit despre fragilitatea monedei europene şi despre cum au apărut judeţele în România. 

Despre criza din Grecia şi fragilitatea monedei euro

Banii europeni au fost folositi in Grecia cu nechibzuinta.

Euro nu va cadea. Daca ministrii de Finante europeni vor hotari sa finanteze in continuare Grecia, e rau. In timp, se vor crea aceleasi probleme in Portugalia, in Spania si in multe alte locuri. Daca nu o finanteaza, euro se termina brusc si tarile vor reveni la moneda nationala. Inseamna o transformare la care, in cele din urma, se va ajunge.

Adoptarea euro este marea greseala a clasei politice.

Politica BNR, "greşită, depăşită"

Exista o patura de economisti, un fel de guru ai economiei romanesti, care, de fapt, judeca cu stiinta de acum 30 de ani. Nu au invatat nimic din crizele de sistem. A lupta impotriva inflatiei, mi se pare o absurditate. Avand oameni pregatiti, pe care ii alunga, insa, avand o pozitie geostrategica care ne avantajeaza, ne incurcam in detalii.

Politica BNR este o politica gresita, depasita.

Noi folosim prost resursele stranse la buget. A face un pas foarte mic, nu inseamna a parcurge tot drumul. Concedierile, fara a simplifica sistemul legislativ, sunt inutile.

Despre situatia actuala a Romaniei si a lumii

Suntem exact pe acelasi drum pe care s-a aflat Grecia. Dar, solutii exista. Viziunea trebuie sa se lege de moneda - daca lasam moneda noastra legata de o economie slaba sau de un etalon ferm - aur, argint - sau de dolar.

Lumea se afla in pragul unei noi crize, care are trei principale motive: datoria externa fabuloasa si deficitul bugetar al SUA, criza datoriilor suverane in Europa, care s-a acutizat, si deficientele structurale ale economiei chineze - un balon imobiliar si tensiuni colosale.

In China se intampla ce se intampla in Romania lui Nea Nicu in anii '80 - o moneda falsa si un stat care finanteaza energia.

Romania are atuuri extraordinare, dar clasa politica romaneasca nu stie sa ia masurile necesare. E vorba de viziune. Austeritatea impusa de un model care s-a dovedit neviabil, al FMI-ului, aplicat scolareste in Romania, inseamna suferinta. Dar, o reforma reala inseamna crestere rapida.

Sfaturi pentru iesirea din criza

A impozita munca si energia, doua dintre motoarele cresterii pentru o tara in dezvoltare ca a noastra, este o trasnaie.  Banii pot fi adusi, de exemplu, prin taxe indirecte.

Din punct de vedere al economiei reale, sa incercam sa eliberam capitalul, corporatiile si intreprinzatorii de chingile legislatiei si administratia bitrocratica.

E anormal ca suntem controlati pe baza unei legislatii absurde.

Toti fug dupa imagine si nu discuta problemele reale. Este nevoie de de o forta politica competenta de dreapta si fara jumatati de masura.

Criza poate fi o oportunitate pentru tarile desptepte.

Nu e neaparat rau ca firmele prefera sa nu plateasca taxe directe. Capitalul circula, oricum. Foarte multi investitori sau antreprenori vad in momentele de criza o oportunitate, pentru ca pot sa restructureze si sa recreeze valoarea.

Despre apariţia judeţelor actuale

Romania este impartita in judete rezultate in urma unei evolutii istorice. Un judet este distanta parcursa cu caruta intr-o zi, dus-intors, la cel mai apropiat targ. Cand a reorganizat tara in judete, Ceausescu a mai uitat cateva. Reala descentralizare, impozitele de pe o anumita raza ar trebui stranse de autoritatile locale.

Pe plan politic

Multi cred ca "o sa fac un partid". Nu. Nu e treaba mea sa ma ocup de politica. Sunt un liberal. Sunt atasat sufleteste de acest partid.

Partidul National Liberal ar avea cele mai multe sanse sa se reinnoiasca.

Nu cred ca intentiile politice ale unui mariaj intre o aripa a FSN-ului si PNL-ul este solutia care poate scoate Romania din impas.

La întrebarea Daca v-ar propune cineva functia de premier ati accepta-o? Dinu Patriciu a răspuns scurt "Nu".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite