Dinu Patriciu a demisionat de la conducerea PNL Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Dinu Patriciu a demisionat din fruntea organizaţiei judeţene PNL Prahova, alegând această metodă în locul autosuspendării consacrate de pesedişti. Patriciu i-a trimis, ieri,

Liberalul Dinu Patriciu a demisionat din fruntea organizaţiei judeţene PNL Prahova, alegând această metodă în locul autosuspendării consacrate de pesedişti. Patriciu i-a trimis, ieri, preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu, o scrisoare în care anunţă că se va reîntoarce "demn" în prima linie a politicii numai atunci când justiţia română va fi reformată şi nemanipulată. "Fac aceasta pentru ca liberalii români să nu mai fie acuzaţi de prieteni sau neprieteni interni - chiar dacă această acuză este unicat în istoria liberalismului mondial - de fals denumit imixtiune a mediului de afaceri în sfera politicului, când fapt istoric cunoscut este că fără o relaţie legală, nesubterană şi făţişă a celor două n-ar fi existat o evoluţie a societăţii capitaliste la care jinduim", se arată în textul amintit. Omul de afaceri a mărturisit că a demisionat în speranţa că decizia lui va folosi "acţiunii de moment a Partidului Naţional Liberal, cât şi guvernării", dar a precizat că nu este obligat să dea explicaţii colegilor săi de partid în privinţa onestităţii şi a legalităţii demersurilor sale de om de afaceri.
Patriciu a subliniat, în scrisoarea adresată lui Tăriceanu, că se simte mândru că a pus bazele companiei Rompetrol - "o dovadă palpabilă şi însemnată a justeţii ideilor noastre comune" - şi că această construcţie europeană a fost apreciată drept "valabilă" peste hotare. Mâhnirea liberalului vine însă, după cum el însuşi a precizat în misiva sa, din "incapacitatea colectivă de a clinti din loc mentalitatea arhaică şi acţiunea retrogradă a unora dintre instituţiile statului ce se opun cu disperare democraţiei, servind în continuare principii vetuste şi subjugări mai mult sau mai puţin ideologice". "În mod paradoxal, încerc să rămân optimist şi să sper că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, societatea românească se va trezi definitiv la realitate şi va constata că ceea ce ni se mai întâmplă încă unora dintre noi nu constituie altceva decât ultime zvârcoliri ale unui sistem de gândire iraţional şi pervers", a menţionat Dinu Patriciu. El a făcut şi o analiză a conceptelor de "creator" şi "hoţ", plecând de la premisa că "doar lipsa raţiunii şi perversitatea pot aşeza semnul egalităţii între inteligenţa creativă în afaceri şi furtul grosolan din avuţia publică sau privată". "Deosebirea fundamentală dintre creator şi hoţ este că primul oferă pe termen lung prosperitate atât lui, cât şi comunităţii, pe când celălalt se distruge şi pe sine şi distruge şi speranţa celor din jur", a arătat Patriciu, adăugând că aceeaşi deosebire este valabilă şi între noţiunea de "om de afaceri" şi cea de "afacerist". "Va fi rolul unei justiţii pe care doar prin curajoasă întinerire o văd reformată şi apoi capabilă de a ridica vălul manipulării de pe ochii opiniei şi realităţii publice. Va fi poate şi momentul reîntoarcerii mele demne şi normale printre mai vechii sau mai noii mei camarazi de idei liberale", a conchis magnatul liberal al petrolului.
În trei luni, alegeri la Prahova
Secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, a declarat, ieri, după ce scrisoarea lui Patriciu a ajuns şi la partid, că gestul omului de afaceri este unul corect, menit să evite prejudicii asupra imaginii PNL. "Dinu Patriciu demonstrează astfel că nu ţine de scaunul politic pentru a-şi rezolva problemele cu justiţia şi, prin urmare, că este nevinovat. Demisia sa nu nu va permite ca imaginea partidului să fie afectată", a spus Motreanu. El a precizat că liberalii vor desemna un preşedinte interimar pentru filiala judeţeană Prahova, urmând ca, în maximum trei luni de zile, aici să fie organizate alegeri interne.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite