Dinu Patriciu: "Cei care au făcut acordul cu FMI vor răspunde penal"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinu Patriciu a vorbit în direct la Realitatea TV despre implicaţiile unui nou acord cu FMI, anunţat acum o săptămână de Traian Băsescu.

Tototdată, omul de faceri a discutat cu Sorin Blejnar, şeful ANAF, despre sechestrul instituit de Fisc la Rompetrol şi cu liderul PDL Mircea Toader despre soluţionarea crizei din România.

"Eu cred că dacă vorbim despre reducerea aparatului bugetar, atunci e o măsură care trebuie luată. Guvernul nu a făcut nimic inteligent ca să stimuleze creşterea economică.

Guvernul termină degeaba poporul român cu FMI şi cu bani împrumutaţi. Trebuie să spun că politica de austeritate a lui Boc stranguleză consumul şi cererea şi duce spre spirala căderii economice care are ca rezultat sărăcia. Politica de austeritate absolut inutilă precum şi acordurile cu FMI nu fac altceva decât să ne împiedice să ieşim din criză. Două acorduri cu FMI sunt crime împotriva siguranţei naţionale şi a nivelului de viaţă al românilor. Eu cred că semnatarii acestor acorduri vor răspunde chiar şi penal" a spus omul de afaceri.


Dinu Patriciu a făcut referire totodată şi la situaţia actuală a Rompetrol:

"În primul rând datoria de la Rompetrol provine din bani pe care Statul şi-i datorează el însuşi. Pentru toată suma s-au plătit timp de şapte ani dobânzi. Rompetrol nu are de dat nimic Statului Român. Nu are de dat aceşti bani datorită faptului că în lege se prevede că aceşti bani pot fi transformaţi în acţiuni iar sechestrul pus acum pe această pretinsă datorie este de fapt o probă proastă pentru că nu are nicio bază legală. Statul a mai făcut acest lucru acum 4 ani şi a pierdut în instanţă".

Sorin Blejnar, şeful ANAF, a explicat pe de altă parte că nu se urmăreşte închiderea activităţii Rompetrol, ci numai recuperarea datoriilor. Aceste afirmaţii au provocat un schimb de replici între Dinu Patriciu şi Sorin Blejnar

Blejnar: "Dacă citim ordonanţa de urgenţă vom vedea că Rompetrol are două variante: să convertească în totalitate obligaţiunile în acţiuni sau să plătească integral datoria. Nu sunt semidatorii ci datorii certe. Deocamdată am pus un sechestru asigurator pe titluri de participare şi pe anumite utilaje. Nu pe instalaţiile de rafinare însă. Intenţia noastră nu e să oprim producţia ci să ne plătească datoria"

Patriciu: "Actualii proprietari trebuie să plătească datoria prin cele două metode de mai sus. O combinaţie este posibilă. Domnul Blejnar nu are dreptate, în contract este prevăzută plata unei părţi anticipate din acţiuni" 

Blejnar:
"Termenul este de 30 septembrie 2010. După aceea dacă nu vom încasa diferenţa de bani măsurile asiguratorii se vor transforma în măsuri executorii. Sunt mai multe proceduri prin care se pot recupera banii"

Patriciu: "Veţi da o gaură de câteva miliarde statului român pentru că veţi bloca activitatea rafinăriei. Dacă veţi face acest lucru veţi pune rafinăria pe butuci şi veţi face o gaură bugetului şi acţiunea îi va afecta şi pe cei 9000 de angajaţi. Trebuie să ştiţi că în lumea asta nu este nicio rafinărie profitabilă, în contextul macroeconomic"

Blejnar: "Interesul este să ne plătim datoria nu să închidem rafinăria. Nu pot să cred că există companii petroliere care nu produc şi îşi lichidează profitul prin companii offshore"

Patriciu: "Faceţi un proces de intenţie. Aţi făcut un proces de intenţie actualilor proprietari ai Rompetrol prin declaraţiile dumneavoastră în legătură cu tranzacţiile prin offshore"

Despre criză

La final, Dinu Patriciu a vorbit despre felul în care România ar putea trece de criza economică prin privatizarea unor societăţi falimentare deţinute de Statul Român:

"Cota unică ar trebui să fie maxim 10% pentru că suntem în competiţie cu vecinii noştri. Totodată TVA ar trebui să fie maxim 15%. Se pune problema cum ar putea fi acoperite cheltuielile bugetare în şase luni. Statul Român are soluţii, de exemplu privatizarea energiei electrice şi a tuturor firmelor falimentare de la stat în aşa fel încât să producă venituri pe termen scurt care să acopere deficitul bugetar. Societăţile vor fi cumpărate de cine e capabil să facă profit. Aş lua doar în management orice mi s-ar oferi pentru a face un gest de bine pentru oamenii acestei ţări pentru a arăta că se poate ridica orice societate falimenatră"
 
Deşi Mircea Toader, lider al PDL prezent şi el în emisiune, a răspuns provocării lui Dinu Patriciu, în final s-a eschivat, invitând-ul pe omul de afaceri să se prezinte la licitaţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite