Dilema liderilor USL: cum să împartă 1.300 de primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adoptarea legii privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin obligă USL să depună candidaţi unici până la nivel de comună. Desemnarea acestora se anunţă dificilă. Noul sistem avantajează PSD, dar nu este convenabil pentru liberali, reiese din datele unui studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Liderii USL au discutat, ieri, varianta candidaturilor comune în toate localităţile în condiţiile în care protocolul în vigoare prevede această obligaţie doar pentru consiliile judeţene şi primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ.

Dacă vor bate palma pentru această extindere, cele două partide îi vor susţine în bătălia pentru locale pe primarii PSD şi PNL aflaţi deja în funcţie, care ar avea cele mai mari şanse de a fi realeşi.

O asemenea împărţire avantajează din start PSD, care la alegerile din 2008 a câştigat 1.138 de primari faţă de cei 706 ai PNL. Liderii USL trebuie să găsească un algoritm pentru a împărţi candidaturile în cele 1.300 de localităţi conduse în prezent de PDL,  UDMR sau de alte partide.

Cine câştigă, cine pierde

Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat, ieri, că la alegerile locale "sunt încurajate candidaturile comune PSD-PNL  în toate localităţile, nu doar în muncipiile reşedinţă de judeţ".

El susţine că nu este necesară modificarea protocolului USL în acest sens, pentru că documentul lasă libertatea filialelor să desemneze candidaţi comuni. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine şi el că este de „revizuit sau de gândit" dacă şi pentru localităţile în care protocolul nu impune, USL ar trebui să aibă candidat comun.

De altfel, şi vicepreşedintele PNL Mihai Voicu sugerează că este posibilă extinderea candidaturilor comune:  „Dacă avem un candidat comun, într-o localitate,  o să fie mai bine. Nu ne rămâne decât să ne pregătim de alegeri în 2012 şi să ne propunem să câştigăm cât  mai multe localităţi".

În schimb, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, susţine că PNL va pierde la alegerile locale, pe motiv că liberalii au doar 20% primari iar PSD - 35%.

De altfel,  o simulare efectuată de Institutul pentru Politici Publice (IPP)  arată că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin este în favoarea social-democraţilor, dar îi dezavantajează pe liberali.

Legea în vigoare în 2008 prevedea că un primar câştigă din primul tur doar dacă ia peste 50% din voturi. Dacă sistemul de vot s-ar fi schimbat înainte de alegerile locale din 2008, PSD ar fi câştigat în plus 16 mandate de primar, PDL ar fi obţinut încă 31 de mandate, iar UDMR încă 8.

În schimb, PNL ar fi pierdut 21 de mandate, PC ar  fi avut cu şapte primari mai puţin, iar candidaţii independenţi ar fi pierdut zece mandate. Într-un număr de 387 de primării din ţară, reprezentând 12% din totalul primăriilor, rezultatul final la vot ar fi putut fi diferit. Din cele 387, în 48 de localităţi urbane primarul ar fi fost altul dacă s-ar fi aplicat schimbarea propusă astăzi.

Una dintre consecinţele schimbării sistemului de alegere a primarilor ţine de reprezentativitatea rezultatului, primarii câştigători având un suport electoral cu  aproximativ 17% mai mic. Voturile obţinute de primarii aleşi în 2008 proveneau de la 5,78 milioane de alegători. Dacă edilii ar fi fost aleşi într-un singur tur, suma voturilor pe ţară ar fi fost de 4,77 milioane.

"Încurajăm candi­da­turile comune în toate localităţile, nu doar în reşedinţele de judeţ."
Victor Ponta
preşedinte PSD

"Este de revizuit sau de gândit dacă şi pentru localităţile în care protocolul nu impune, USL ar trebui să aibă candidat comun."
Crin Antonescu
preşedinte PNL

Scenariul lui Hrebenciuc

Ideea extinderii protocolului USL la nivelul tuturor localităţilor din ţară a fost prima dată pusă pe tapet de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Chiar în ziua semnării protocolului, el le-a explicat liderilor celor două partide care sunt dezavantajele candidaturilor separate. "Într-o localitate în care avem doi candidaţi va fi greu să explicăm alegătorilor de ce dimineaţa suntem în război, iar după-­amia­za defilăm împreună pentru candidatul comun la Consiliul Judeţean", atrăgea atenţia Hrebenciuc. Propunerea a fost făcută de Viorel Hrebenciuc atât în interiorul PSD, dar a fost prezentată şi apropiaţilor liderului PNL Crin Antonescu.

Replică la Constituţia lui Traian Băsescu

USL va înainta Parlamentului trei proiecte de lege care vizează reducerea numărului senatorilor şi deputaţilor la maximum 300, alegerea uninominală a parlamentarilor şi interzicerea migraţiei politice. Cele trei proiecte au fost elaborate ca reacţie la reforma Constituţiei şi a legii electorale propuse de Administraţia Prezidenţială.

Unul dintre proiectele legislative care vor fi propuse se va referi la reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.  Un al doilea proiect de lege vizează modificarea sistemului de vot, propunând alegerea parlamentarilor tot în sistem uninominal, după modelul care funcţionează în cazul primarilor. Astfel, USL propune dobândirea mandatelor de parlamentari de către candidaţii care câştigă cele mai multe voturi în colegii. O a treia lege care va fi propusă de USL prevede interzicerea migraţiei politice, stabilind că un parlamentar ales sub sigla unei formaţiuni îşi pierde mandatul dacă demisionează din partidul respectiv.

„Vom vedea prin aceste propuneri dacă domnii pedelişti, domnii Boci, domnii Băseşti se ţin doar de diversiuni sau chiar doresc să schimbe ceva esenţial din regimul politic şi parlamentar românesc. Poate premierul chiar îşi angajează răspunderea pe o modificare ca aceasta, ca să fie repede, repede", a afirmat, ieri, liderul PNL, Crin Antonescu. „Este vorba de o iniţiativă pe care noi am mai luat-o şi există un proiect înaintat de parlamentarii liberali conform căruia să reducem numărul de parlamentari la 300, prin modificarea legii electorale, pentru că nu e vorba de modificarea Constituţiei", a explicat Antonescu.

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite