Dilema PSD: „Ce facem dacă ajungem din nou la mâna lui Zeus”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD Victor Ponta a fost tras la răspundere pentru lipsa unei strategii post-moţiune, unii social-democraţi atrăgând atenţia asupra faptului că, dacă trece moţiunea de cenzură, Opoziţia ajunge din nou la mâna preşedintelui Traian Băsescu.

Social-democraţii convocaţi ieri în şedinţa Comitetului Executiv au discutat şi despre varianta boicotării moţiunii de către PDL. „Sunt convins că se va încerca cu disperare găsirea unei modalităţi ca moţiunea să nu fie dezbătută şi să fie considerată ca respinsă, ca nerespectându-se termenele constituţionale şi să nu se mai dezbată”, a atenţiionat, ieri, în şedinţa conducerii PSD, vicepreşedintele partidului Ioan Chelaru. El l-a sfătuit pe preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cel care va conduce şedinţa, să nu supună la vot o astfel de propunere şi a cerut celor de faţă să stabilească o strategie de urmat pentru acest scenariu.

Solicitarea sa a fost expediată de liderul PSD, Victor Ponta. „Dacă mâine nu ne lasă să dezbatem moţiunea de cenzură e lovitură de stat asta, în momentul în care nu vrei să aplici o prevedere esenţială a Constituţiei nici nu avem ce discuta mai mult decât atât”, a spus Ponta.

Liderul PSD a fost însă nevoit să-i facă faţă şefului filialei PSD Dâmboviţa Ion Stan care a vrut să ştie dacă  PSD nu va fi luat pe nepregătite în situaţia în care moţiunea va trece. “Aveţi o strategie pentru cazul în care ajungem din nou la mâna lui Zeus sau o să ne întrebăm din nou ce alianţe facem, pe ce candidat mergem”, a întrebat, iritat, Ion Stan. El i-a reproşat apoi lui Ponta că partidul şi-a deschis prea uşor porţile pentru trădătorii din PDL şi pentru foştii social-democraţi plecaţi la alte formaţiuni.

“Domn’ preşedinte, dacă dvs. credeţi că partidul este stabilizat, eu vă spun că nu. Construim cu toţii în teritoriu şi vrem să stabilizăm partidul, dar dacă aducem cârtiţe şi coropişniţe, care să facă alte galerii lângă cele pe care le avem şi am reuşit să le astupăm, daţi-mi voie să vă spun: nu cred că vrem binele acestui partid", a avertizat Ion Stan. “Uitaţi până mâine, vă rog frumos, domnul Stan, de problemele noastre de partid”, a replicat Ponta, făcând apel la toţi parlamentarii să se concentreze asupra moţiunii.  Pentru securizarea votului, social-democraţii au decis ca să se exprime cu bilele la vedere, indisciplinaţii urmând să fie excluşi din partid.

Nemulţumiţi de “cârtiţele” de la PDL

Mircea Geoană a propus ca toţi parlamentarii care votează împotriva moţiunii “să primească un stâlp al infamiei” din partea populaţiei pentru că “trebuie să-şi assume responsabilitatea gestului lor”.

De asemenea, el a taxat şi faptul că au fost reprimiţi în grupurile PSD unii dintre parlamentarii dezertori. "Din păcate asist la aceleaşi lucruri, aceleaşi vechi boli şi metehne care ne-au caracterizat şi în anul 2009. Am spus să nu mai reprimim în grupurile noastre parlamentare oameni care au dezertat şi pe care i-am umplut de toate zoaiele politicii româneşti, şi văd că încet încet, unii pe furiş, alţi la vedere, au început să revină. (...) Al doilea comentariu, care ne strică imaginea, ne creează iarăşi poziţia unui partid care se  bâlbâie de la o zi la alta şi indecizia devine iarăşi o notă caracteristică a forurilor noastre. Am văzut că se alimentează ideea primirii în PSD – bănuiesc că pentru a ne consolida baza partidului şi structurile de vârf şi a ne pregăti pentru alegerile parlamentare din 2012 – că am deschis şi deschidem uşa larg cârtiţelor de la PDL. Domn’ preşedinte, dacă dvs. credeţi că partidul este stabilizat, eu vă spun că nu. Construim cu toţii în teritoriu şi vrem să stabilizăm partidul, dar dacă aducem cârtiţe şi coropişniţe, care să facă alte galerii lângă cele pe care le avem şi am reuşit să le astupăm, daţi-mi voie să vă spun: nu cred că vrem binele acestui partid", a mai spus Stan, precizând că nu este suficient ca electoratul să fie dezamăgit de PDL, ci şi ca PSD să-şi contureze o imagine propice pentru a obţine capitalul electoral.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite