Diaspora către Guvern: Nu ne trataţi ca pe cetăţeni fără drepturi depline! Asociaţia "Europa" sesizează Comisia de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Asociația “Europa”, cu sediul în Italia, care grupează membri ai comunității românești din întreaga Uniune Europeană, cere Guvernului Victor Ponta să nu-i trateze pe românii plecați la muncă peste hotare drept cetățeni fară drepturi depline şi anunţă că va sesiza Comisia de la Veneţia.

"Acest fapt reprezintă un abuz fără precedent, iar efectele unor asemenea decizii vor arunca România într-o perioadă de instabilitate pentru foarte mult timp", spune protestul Asociaţiei "Europa".

Organizaţia consideră ilegală şi neconstituţională o eventuală decizie de scoatere din listele electorale a cetăţenilor români din străinătate.

"Această decizie nedemocratică este inspirată din practicile totalitare și nu are nimic în comun cu valorile fundamentale pe baza căreia s-a creat Uniunea Europeană".

"Anunțăm, că asociația româno-italiană “Europa” va depune în cursul zilei de mâine o notă de protest la Comisia de la Veneția, prin care va aduce la cunoștință toate abuzurile pe care Guvernul României le-a comis odată cu declanșarea acestui referendum, precum și după ce s-a încheiat.
 
Situația creată depășește cadrul unui proces de competiție politică și afectează serios funcționarea statului de drept, iar reacția noastră dorește să confirme interesul cetățenilor români față de starea critică pe care o traversează țara noastră.

Cerem Guvernulului României să înceteze orice abuz îndreptat impotriva propriilor cetățeni și să stopeze demersurile ce vor distruge, pe termen lung, credibilitatea țării noastre în relațiile cu partenerii noștri strategici.

Toți cetățenii români sunt egali în drepturi, indiferent unde locuiesc, iar Constituția României trebuie respectată atât de către cetățeni, cât și de toți actorii politici, indiferent dacă sunt în opoziție sau la putere", se spune în scrisoarea protest a Asociaţiei "Europa".

Potrivit declaraţiilor făcute de mai mulţi membri ai Guvernului Victor Ponta, românii aflaţi în străinătate ar trebui scoşi din listele electorale.

Acest lucru s-ar putea face doar printr-o serie de corecturi ilegale, dar ar permite USL să coboare cvorumul de la referendumul pentru suspendarea preşedintelui şi forţarea unei validări din partea Curţii Constituţionale din România (CCR).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite