Diaspora se revoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile privindu-i pe românii din străinătate, din legea votului uninominal, sunt considerate de către conaţionalii de peste hotare un regres faţă de vechiul sistem de vot Prevederea

Măsurile privindu-i pe românii din străinătate, din legea votului uninominal, sunt considerate de către conaţionalii de peste hotare un regres faţă de vechiul sistem de vot

Prevederea potrivit căreia vor putea vota doar românii cu domiciliul în străinătate îi indignează pe românii din Italia.

O scrisoare deschisă adresată autorităţilor de la Bucureşti de către Asociaţia Românilor din Italia atrage atenţia că noile reguli de vot pentru românii din străinătate sunt de fapt un regres.

Scrisoarea critică prevederea potrivit căreia vor putea vota doar românii cu domiciliul în străinătate, "adică exact cei care au renunţat la cartea de identitate românească, care au decis să renunţe definitiv la ideea întoarcerii acasă, care au practic cele mai puţine legături cu ţara-mamă".

"Ceilalţi, care trăiesc zi de zi cu gândul întoarcerii, care au permis de rezidenţă în străinătate, sau paşaport turistic nu vor putea vota (...) Practic, suntem împiedicaţi să votăm, deşi suntem cetăţeni români şi conform Constituţiei avem aceleaşi drepturi cu toţi ceilalţi cetăţeni români din ţară", se arată în textul semnat de preşedintele ARI, Eugen Terteleac.

Documentul critică dur şi clasa politică românească: "Deşi e vorba de doar doi senatori şi de patru deputaţi, politicienii din România nu vor să le lase aceste locuri din mână.

E foame mare în politica românească". Contactat de către redacţia "Adevărul", Eugen Terteleac ne-a declarat: "Am rămas interzişi când am ci tit textul iniţial. S-a ajuns la treapta cea mai de jos a discriminării românilor plecaţi peste hotare. În mod sistematic s-a împiedicat votul românilor de peste hotare. Ei preferă doar să ne folosească la echilibrarea bugetului României".

"Votul uninominal este incomplet pentru noi"

Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa, afirmă că "votul uninominal fără votul prin corespondenţă este pentru noi, cei din diasporă, incomplet".

Organizaţia pregăteşte o scrisoare deschisă către ministrul de externe şi către preşedinte, în care propune deschiderea unui registru electoral şi organizarea unei campanii de publicitate pentru înscrierea românilor în acest registru.

"De asemenea, le propunem să se pună în legătură cu ministerele de interne din fiecare ţară şi să actualizeze datele despre numărul românilor din străinătate. Mi se pare aberant să spună că în diasporă suntem 190.000 de români, când numai în Spania suntem peste 700.000", a declarat Tecu.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Spania, prin intermediul preşedintelui Miguel Fonda Ştefănescu, cere Guvernului să ofere garanţii din punct de vedere tehnic pentru exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă. "Aşa se procedează în toate ţările democratice. Oricum, nimeni nu ne-a cerut părerea", spune Ştefănescu.

S-a ajuns la treapta cea mai de jos a discriminării românilor plecaţi peste hotare
Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite