Diaconescu, pus ministru cu ocolirea Legislativului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a afirmat ieri, înainte ca funcţia să fie preluată oficial de senatorul UNPR, că  Puterea încalcă Legea fundamentală, care prevede ca Parlamentul să intervină în cazul schimbării configuraţiei politice a Guvernului.

„Conform Constituţiei, schimbarea configuraţiei politice a Guvernului necesită trecerea acestuia prin Parlament. În opinia mea, este absolut necesară trecerea întregului Cabinet prin Parlament", a arătat fostul ministru de Externe.

„Artificiul" cu probleme

De cealaltă parte însă, unii reprezentanţi ai Puterii susţin că numirea nu ar fi urmată de niciun vot în Parlament. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că, în cazul în care un membru UNPR ar fi numit la conducerea Externelor, nu se produce o schimbare a conţinutului politic al Guvernului. „E vorba de schimbarea unei persoane care aparţine politic coaliţiei cu o altă persoană care aparţine politic coaliţiei. Componenţa politică a Cabinetului este dată în esenţă de suma partidelor care participă la actul guvernamental", a explicat Voinescu.

Strategia a fost „întoarsă pe toate părţile" şi în şedinţa pe care democrat-liberalii au avut-o luni seară. „Am discutat mult pe tema asta, suntem la limită cu numirea, dar mergem pe această soluţie şi facem compromisul pentru a crea şi UNPR un avantaj", a arătat unul dintre liderii PDL prezenţi la şedinţa de după revocarea lui Baconschi.

Chiar şi mai mulţi parlamentari PDL se arătau ieri sceptici în privinţa succesului strategiei alese de conducerea partidului, convinşi că numirea lui Diaconescu schimbă, totuşi, configuraţia politică. În timp ce liderii UNPR jubilau, mai mulţi democrat-liberali criticau decizia premierului de a-l înlocui pe Baconschi. Senatorul PDL Radu Berceanu a spus că premierul Emil Boc trebuia să aibă în vedere mai degrabă o sancţiune pe linie de partid în privinţa lui Teodor Baconschi.

La rândul său, vicepreşedintele PDL Dorin Florea a declarat că în Guvern există miniştri care au greşit mai mult decât Teodor Baconschi, el dând exemplele ministrului Mediului, Laszlo Borbely, şi al Sănătăţii, Ritli Ladislau.

După greşeală, plata

„Revocatul" Teodor Baconschi a ţinut ieri ultima sa conferinţă la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ocazie cu care şi-a pus cenunşă-n cap, susţinând că postarea referitoare la „mahalaua ineptă" a fost o greşeală, pentru care a plătit. Referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o ieri cu preşedintele Traian Băsescu, Baconschi a spus că a fost „îndelungată şi foarte călduroasă". „Preşedintele m-a întâmpinat cu multă energie şi nu mi-a reproşat absolut nimic", a relatat Baconschi. Ieri-seară, Diaconescu a preluat oficial funcţia, odată cu depunerea jurământului la Cotroceni.

"Preşedintele m-a întâmpinat cu multă energie şi nu mi-a reproşat absolut nimic.''
Teodor Baconschi prim-vicepreşedinte PDL

CV-ul noului ministru

- 2001 - a fost numit secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe;
- 10 martie -28 decembrie
- 2004 - a îndeplinit funcţia de ministru al Justiţiei, în guvernul Adrian Năstase;
- 2004 - a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene;
- 2005 - a fost ales în Senatul României din partea PSD;
- 22 decembrie 2008 - 2 octombrie 2009 - a îndeplinit funcţia de ministru de Externe, din partea PSD, în guvernul Boc;
- 2010 - a fost numit preşedinte de onoare al UNPR;
- Din februarie 2011 este vicepreşedinte al Senatului;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite