Diaconescu: Primul pas pentru refacerea imaginii României, să recunoaştem că avem o problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat, joi, la RFI, că primul pas pentru realizarea unei strategii de refacere a imaginii României în lume este să recunoaştem că există o problemă de credibilitate, el apreciind totodată că prezenţa premierului la şedinţa CSAT este „normală".

Întrebat cum priveşte participarea premierului Victor Ponta la şedinţa CSAT de joi, consilierul prezidenţial a răspuns: „Nu este nimic extraordinar din acest punct de vedere şi nu cred că domnul prim-ministru participă la această şedinţă decât din perspectiva de a se implica într-un dialog normal, instituţional, în ceea ce priveşte temele de securitate, siguranţă naţională, fundamentale pentru România şi pentru români. Nu cred că cineva face o favoare din acest punct de vedere, este numai o respectare a unei obligaţii instituţionale, care revine primului-ministru, ca de altfel tuturor celor care conform legii sunt membri ai CSAT", transmite Mediafax.

În opinia lui Diaconescu, pentru refacerea imaginii României trebuie, în primul rând, că fie conştientizat, la nivelul de reprezentare suprem al României, faptul că într-adevăr există probleme de credibilitate şi de predictibilitate în legătură cu România.

„Or, aceste probleme trebuie conştientizate, pentru a face demersurile necesare în scopul înlăturării lor. De ce acest lucru? Pentru că aceste probleme de credibilitate se reflectă direct şi imediat în capacitatea României de a participa la decizii la nivel european, în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor în România şi încrederea investitorilor străini şi nici pe departe în ultimul rând, în demnitatea cu care românii sunt primiţi în străinătate, şansa lor de a obţine un loc de muncă, ca şi cetăţeni europeni şi, evident, evitarea unor situaţii neplăcute, când români, copiii lor sunt umiliţi, pornind de la un raţionament absolut ticălos, dar care din păcate există şi trebuie să-l privim în faţă, şi anume că un român n-ar fi un cetăţean european egal, tocmai pentru că provine din România. Este o chestiune care trebuie să atragă răspunderea la cel mai înalt nivel al diriguitorilor statului român şi, evident, cu cât mai devreme se adoptă o variantă de comportament, de mandat internaţional, este cu atât mai bine, pentru că acest exerciţiu de recredibilizare, adică de diplomaţie publică este unul îndelungat şi presupune eforturi succesive din partea mai multor politicieni care se află la putere eminamente pe perioade mai scurte de timp", a mai spus consilierul prezidenţial.

Despre o posibilă strategie comună dezvoltată de Traian Băsescu şi Victor Ponta, Diaconescu a afirmat: „Dacă vom coborî în derizoriul luptei interne româneşti, aşa cum arată ea, tot ceea ce înseamnă valori, tot ceea ce înseamnă standarde şi mai ales tot ceea ce înseamnă răspunsuri din partea României în dialogul internaţional şi european în special, atunci vom rata această şansă".

Premierul Victor Ponta va participa, joi, la reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocată de către preşedintele Traian Băsescu, aceasta fiind prima întâlnire dintre premier şi preşedinte după referendumul de demitere a lui Băsescu.

Şedinţa CSAT are pe agendă, printre altele, strategia pentru refacerea credibilităţii României, starea Armatei României, demersurile întreprinse pentru iniţierea programului Avion Multirol al Forţelor Aeriene şi privatizarea CFR Marfă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite