Deutsche Welle: ”Războiul civil” stă să înceapă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deutsche Welle anunță un ”război civil” între Putere și Opoziție
Deutsche Welle anunță un ”război civil” între Putere și Opoziție

Într-un comentariu scris de Horațiu Pepine pentru Deutsche Welle se preconizează un "război civil", care se va axa mai degrabă pe "clişee propagandistice, incitatoare şi nu va reuşi cel mai probabil decât să consolideze confuziile".

Autorul susține că "înfruntarea totală" dintre Putere și Opoziție a fost deja anunțată miercuri de președintele Traian Băsescu care "aflat într-o situaţie de coabitare, a ţinut totuşi să reitereze versiunea conflictuală". De asemenea, DW reamintește că Băsescu a afirmat că " va juca cartea înfruntării totale, fără concesii, căutând până la alegeri să delegitimeze radical USL şi pe simpatizanţii săi".

În acest sens, organizarea congresului PPE la București nu poate decât să favorizeze această strategie, punctează autorul care preconizează că "pornind de la prezumţia unităţii politice europene, PPE va lansa mesaje anti-USL ca într-o campanie politică internă".

Totuși, DW se întreabă retoric dacă această luptă totală, "pe viață și pe moarte", este benefică interesului public, subliniind că "<<războiul civil>> profeţit în chip incitator nu promite nimic bun".

"În tabăra prezidenţială se simte cu siguranţă absenţa unui spirit iluminist, unul care să ridice nivelul participării politice prin transparenţa deciziilor şi prin lărgirea cunoaşterii", sublinează autorul. În consecință, în campania electorală care urmează nu se vor trata subiectele "adevărate și importante" precum calendarul adoptării monedei unice, modificarea tratatului european și tema energetică, se mai arată în articolul de opinie.

" S-a văzut de pe acum că preşedintele evită dezbaterea căutând să delegitimeze preventiv orice opinie care i-ar pune la îndoială punctele de vedere sau deciziile luate deja în chip netransparent. De cealaltă parte USL nu pare să aibă opţiuni cristalizate. După 8 ani de opoziţie suferă neîndoielnic de o decuplare de la circuitul marilor decizii şi nu a demonstrat că ar fi capabilă să iniţieze o dezbatere, preferând o rezervă prudentă", conchide autorul atacând astfel ambele tabere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite