Despăgubiri de 50.000 RON pentru "generalul lui Băsescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a criticat la Alba Iulia de "Ziua Justiţiei" sentinţe date de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). "Hotărâri ale Înaltei Curţi ne

Preşedintele Traian Băsescu a criticat la Alba Iulia de "Ziua Justiţiei" sentinţe date de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). "Hotărâri ale Înaltei Curţi ne obligă să facem generali. Sunt realităţi care pleacă din pregătirea profesională, şi nu din altă zonă", a continuat Traian Băsescu. Preşedintele României s-a simţit ofensat de faptul că magistraţii atentează la dreptul său constituţional de a acorda gradul de general.

Ziarul "Adevărul" prezintă, astăzi, cazul colonelului (r) doctor Alexandru Leordean (foto), fost director al Direcţiei Informare şi Relaţii cu Publicul din Ministerul Apărării, fost profesor la Academia de Înalte Studii Militare, care şi-a câştigat în instanţă dreptul de a fi general. ICCJ a obligat printr-o sentinţă definitivă, dată în luna mai, ministerul să-i recunoască ofiţerului dreptul de a fi avansat în calitate de general de brigadă. Totodată, MApN a trebuit să-i plătească daune morale în valoare de jumătate de miliard de lei vechi, pentru că i-au fost lezate demnitatea şi onoarea de ofiţer. Potrivit Legii privind statutul cadrelor militare, gradele de general şi amiral în activitate şi în rezervă se acordă prin decret al preşedintelui României, la propunerea ministrului apărării naţionale, după consultarea colegiului ministerului.

Atunci când a trecut în rezervă, prin pensionare, colonelul Alexandru Leordean a considerat că întruneşte condiţiile de avansare şi a cerut să primească steaua de general. El şi-a arătat dosarul din care rezulta că are o vechime de 7 ani în grad de colonel şi a îndeplinit funcţii prevăzute cu gradul de general, timp de 3 ani şi 3 luni. Pentru avansarea unui colonel este necesară o vechime în grad de 5 ani, dintre care 3 ani încadrat cu funcţie de general. MApN a decis, în mai 2005, respingerea cererii de promovare şi a motivat că nu îndeplineşte cea de a doua condiţie, deoarece ar fi ocupat, o parte din timp, funcţia de general prin delegare. Alexandru Leordean şi-a căutat dreptatea în instanţă, iar magistraţii au anulat ordinul MApN.

Leordean scrie despre corupţia din armată

Colonelul Leordean ne-a mărturisit că Ministerul Finanţelor i-a plătit deja despăgubirea de 50.000 RON, şi acum aşteaptă ca Ministerul Apărării să redacteze proiectul decretului de avansare care va fi trimis Administraţiei Prezidenţiale. "Aveam tot dreptul să fiu general, s-a făcut un abuz atunci când mi s-a respins cererea", ne-a spus acesta. Ofiţerul a explicat că avansarea era un drept pe care îl avea, consfinţit de lege, în condiţiile în care gradul de general l-a câştigat prin concurs, în 2001, ca şef de Secţie la Centrul de Studii Strategice din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare. "Acum lucrez la două cărţi, vreau să-mi public lucrarea de doctorat şi am în proiect o carte despre corupţia din armată", ne-a explicat Alexandru Leordean care sunt planurile sale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite