Derby-urile politice din colegiile Capitalei, după fuga „greilor“ în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu şefii de partide plecaţi în provincie, în căutarea unor colegii eligibile, bătăliile echilibrate din Bucureşti au căzut pe umerii oamenilor din eşalonul doi.

Chiar dacă lideri politici precum Crin Antonescu, Vasile Blaga sau Elena Udrea au renunţat să mai candideze în Bucureşti, în Capitală vor avea loc o serie de confruntări echilibrate, cel puţin din prisma numelor candidaţilor.

Alegerile se anunţă complicate şi pentru candidaţii USL, şi pentru cei ai ARD, dar din motive diferite. Candidaţii USL sunt pe val, datorită scorului bun al alianţei, dar în Capitală este mai greu decât în zona rurală să câştigi un colegiu cu peste 50%, din cauza electoratului pretenţios. Or, potrivit legii electorale în vigoare, cei care se clasează pe primul loc într-un colegiu, dar au sub 50%, riscă să rateze Legislativul la redistribuire. În schimb, candidaţii ARD au emoţii din cauza scorului scăzut pe care îl are formaţiunea lor în
Capitală.

Una dintre confruntările de calibru din Bucureşti va avea loc în sectorul 3, colegiul 11 pentru Camera Deputaţilor. Aici se vor întâlni doi foşti miniştri: Eugen Nicolăescu (USL) şi Sulfina Barbu (ARD). Dacă reprezentanta PDL candidează în acelaşi colegiu unde a fost aleasă la scrutinul de acum patru ani, Eugen Nicolăescu a venit în Capitală, după ce în 2008 a fost ales în Călăraşi. Mutarea lui Nicolăescu în Bucureşti a fost justificată de faptul că el este preşedintele interimar al organizaţiei liberale din Capitală, după debarcarea din această funcţie a lui Andrei Chiliman.
Pe baza popularităţii USL, Eugen Nicolăescu poate câştiga colegiul, dar Sulfina Barbu are notorietate suficientă pentru a-l împiedica să obţină peste 50%.

CALCULE PENTRU PARLAMENT
Nici ministrul de Externe, Titus Corlăţean (USL), nu va avea o misiune uşoară în confruntarea cu Vasile Gherasim (ARD) pentru colegiul 1 de la Senat, situat în sectorul 1.
Gherasim, fost membru PSD, a fost, între 2000 şi 2004, primarul sectorului 1, fapt care l-ar putea ajuta să recupereze diferenţa dintre USL şi ARD. Corlăţean, pe de altă parte, are un dezavantaj legat de funcţionarea USL în sectorul 1. Şeful organizaţiei liberale din acest sector, Vlad Moisescu, a fost înlocuit, de curând, cu Eugen Nicolăescu, candidat în sectorul 3. Cum nici primarul sectorului 1, Andrei Chiliman nu se află în relaţii prea bune cu conducerea PNL, nu este clar cât se poate baza Corlăţean şi pe sprijinul liberalilor.
Un alt derby politic din Capitală se va disputa între Anca Boagiu (ARD) şi Dumitru Pelican (USL) pentru colegiul 4 de la Senat, situat în sectorul 2. Anca Boagiu are de partea sa avantajul terenului propriu, fiind senatorul care reprezintă, din 2008, acest colegiu în Legislativ.
În schimb, Dumitru Pelican are de partea sa notorietatea pe care i-o oferă meseria de comentator sportiv, dar şi rezultatul bun al USL, care anul acesta a
câştigat Primăria sectorului 3, după opt ani de supremaţie a PDL.
Una dintre competiţiile din Capitală are un final aproape sigur: va asigura intrarea unui ţărănist în Parlament. Doi reprezentanţi ai aripilor din acest partid se bat pentru colegiul senatorial numărul 7, situat în sectorul 4. Este vorba de fostul premier Victor Ciorbea (USL), şeful unei aripi din PNŢCD, şi criticul literar Alex Ştefănescu (ARD), reprezentant al laturii Pavelescu. Nu este singura dispută în care apar, faţă în faţă, doi foşti colegi de partid, de data aceasta în PDL. Cătălin Croitoru (USL) şi Radu F. Alexandru (ARD) concurează pentru un loc în Senat în colegiul 9, din sectorul 5.

DISPUTE PE MUCHIE
DE CUŢIT
Cătălin Croitoru a părăsit anul acesta PDL şi a pus umărul la instalarea Guvernului Ponta. Chiar dacă porneşte favorit, patronul Stelei poate avea emoţii în obţinerea locului de parlamentar în colegiul 25 pentru Camera Deputaţilor, situat în sectorul 6. Becali candidează din partea USL şi se va confrunta cu fostul director al Metrorex, Gheorghe Udrişte (ARD), şi cu generalul în rezervă Mircea Chelaru (PPDD). Becali are de partea sa scorul bun al USL şi propria notorietate, dar, dacă adversarii săi strâng suficiente voturi, ar putea să nu obţină peste 50%.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (USL), îşi dispută cu Sandra Pralong (ARD) colegiul senatorial 6, din sectorul 3. Ecaterina Andronescu s-a refugiat în sectorul 3, după ce a pierdut sprijinul lui Marian Vanghelie pentru o nouă candidatură în
sectorul 5.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite