Deputaţii jurişti au tăiat bugetul ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul UDMR Mate Andras a votat pentru reducerea  bugetului ANI
Deputatul UDMR Mate Andras a votat pentru reducerea bugetului ANI

Comisiile juridice ale Parlamentului au respins, ieri, bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru anul 2012, voturile „împotrivă“ aparţinând parlamentarilor USL, cărora li s-a alăturat şi cei ai UDMR.

Unii dintre deputaţii PDL  din comisia juridică au lipsit. Preşedintele de şedinţă, deputatul PDL Daniel Buda, a anunţat că bugetul ANI a primit aviz negativ cu „majoritate de voturi împotrivă" şi doar cinci voturi „pentru". Senatorii şi deputaţii au refuzat, în acest fel,  creşterea bugetului instituţiei de la 13 milioane de lei în 2011 la 42 de milioane în 2012.

Nemulţumirile UDMR

Avizul comisiilor juridice va fi discutat de comisiile reunite de buget-finanţe care vor întocmi raportul pe fond. Decizia finală va aparţine plenului Camerelor reunite.

Votul de ieri din comisiile juridice a venit după ce parlamentarii UDMR au  mai multe amendamente privind bugetul ANI. Deputatul Marton Arpad a propus un amendament prin care suma alocata instituţiei ar fi urmat să se diminueze cu 29 de milioane de lei.

Amendamentul prevedea ca ANI să beneficieze de acelasi buget ca în anii precedenţi, adica 13 milioane de lei, în condiţiile în care Guvernul a decis un buget de 42 milioane de lei. Amendamentul lui Marton Arpad prevedea ca o parte din suma de 29 milioane de lei să fie redirecţionată Autoritătii Electorale Permanente (14 milioane lei), altă parte (15 milioane lei) urmând să fie cheltuiţi pentru microfilmarea Arhivelor Naţionale.

Unul dintre parlamentarii care a votat împotriva majorării bugetului ANI ­este cercetat de această instituţie. ANI a cerut Parchetului, în 19 septembrie, să-l cerceteze pe Mate Andras Levente pentru conflict de interese, alături de alţi parlamentari, acuzaţi că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare.

Comisiile parlamentare au început, ieri, dezbaterea bugetului de stat pe anul 2012. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite