Deputaţii au descoperit viaţa de după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Călian susţine că a trimis documentele privind vacantarea unui loc de deputat. Gheorghe Barbu spune că nu a primit nimic
Petru Călian susţine că a trimis documentele privind vacantarea unui loc de deputat. Gheorghe Barbu spune că nu a primit nimic

La o lună şi jumătate după ce a decedat, deputatul UDMR Palfi Zoltan „trăieşte“ în scriptele Camerei Deputaţilor.

Palfi Zoltan, fost deputat UDMR, a murit la 29  august 2011 în urma unei afecţiuni mai vechi şi a fost  înmormântat la 1 septembrie în cimitirul din localitatea clujeană Mihai Viteazu. În prima zi a sesiunii parlamentare, la 5 septembrie, deputaţii au ţinut un moment de reculegere în memoria colegului lor. Primul care şi-a „revenit" a fost deputatul PDL Petru Călian care a cerut Parlamentului să nu ia act de moartea lui Palfi Zoltan. „Aş propune să scoatem de pe ordinea de zi punctul trei, proiect de hotărâre privind constatarea încetării unui mandat de deputat, astfel încât să vedem şi în Comisia de Validare dacă există toate documentele aferente. Vă solicit această amânare până la următoarea şedinţă", a spus Călian. 

Unde este certificatul de deces?

Petru Călian a invocat faptul că parlamentarii din Comisia de Validare nu au primit certificatul de deces, astfel încât nu se poate constata încetarea mandatului. Propunerea lui Călian a trezit uimirea Opoziţiei, dar majoritatea şi-a spus cuvântul: amânarea constatării morţii a fost acceptată de plen cu 80 de voturi „pentru" şi 60 „împotrivă".

Din acel moment, propunerea nu a mai revenit pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Secretarul Comisiei de Validare, Daniel Budurescu (PNL), îl acuză pe preşedintele comisiei, democrat-liberalul Petru Călian. "Pur şi simplu ne batem joc. Deşi am ţinut un moment de reculegere, colegul nostru nu este decedat oficial pe motiv că de la dosar lipseşte certificatul de deces. Domnul preşedinte al comisiei este chiar din Cluj, de unde era şi parlamentarul decedat, şi lucrează intens pentru obţinerea documentului de o lună de zile", a relatat Budurescu.

El crede că la mijloc ar fi vorba de calcule în interiorul Coaliţiei. Petru Călian are, însă, propria variantă. "La momentul respectiv nu am fost înţeles, dar timpul îmi dă dreptate . A lipsit certificatul de deces şi de aceea postul nu e declarat vacant. Eu, însă, am făcut rost de certificatul de deces şi l-am trimis Biroului Permanent, care urmează să îl programeze. Nu mai era necesară o şedinţă a Comisiei de Validare", afirmă Călian. Informaţia sa nu este însă confirmată de secretarul general al Camerei Deputaţilor, ­Gheorghe Barbu, care a răspuns sec :"Nu am primit nimic de la Comisia de Validare".

Moartea şi alegerile

În colegiul respectiv din Cluj nu pot fi organizate alegeri parţiale, în absenţa unei decizii a Camerei Deputaţilor. Potrivit legii, Guvernul stabileşte data alegerilor în termen de 90 de zile de la vacantarea mandatului. Cum se explică toată povestea? Potrivit unor surse parlamentare, Puterea vrea să treacă peste perioada de iarnă şi să cupleze trei runde de alegeri parţiale, pentru că doi parlamentari au fost numiţi în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Curtea de Conturi.

În acest fel, Petru Lakatos (UDMR) şi Doru Frunzulică (UNPR) vor elibera două mandate în Bihor şi Olt. PDL doreşte să împingă cele trei runde de alegeri spre februarie pentru a evita campania electorală pe perioada sărbătorilor. În plus, în condiţiile în care atât la Cluj, cât şi la Olt PDL are prima şansă, în timp ce la Bihor UDMR se detaşează în câştigător, democrat-liberalii vor să exploateze la nivel de imagine eventuala victorie zdrobitoare a Coaliţiei în faţa USL, în toate cele trei colegii.

Locul Lianei Dumitrescu, vacant până la alegerile din 2012

De la începutul actualei sesiuni, în afară de Palfi Zoltan, au mai decedat doi deputaţi. Este vorba de Liana Dumitrescu, reprezentanta Asociaţiei Macedonenilor, şi de Victor Surdu (PSD). În cazul locului lăsat liber de Liana Dumitrescu, nu s-au organizat alegeri, din cauză că scrutinul trebuia să aibă loc la nivelul întregii ţări, fiind vorba de un reprezentant al minorităţilor. Fotoliul lăsat liber de Victor Surdu, într-un colegiu din Neamţ, a fost câştigat de democrat-liberalul Adrian Rădulescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite