Deputaţii au votat legea pentru liniştea demnitarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

competenţe privind incompatibilităţile şi conflictele de interese", a spus preşedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu. Şi democratul Ioan Oltean a ţinut să sublinieze că partidul său

competenţe privind incompatibilităţile şi conflictele de interese", a spus preşedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu. Şi democratul Ioan Oltean a ţinut să sublinieze că partidul său este nemulţumit de forma finală a proiectului, "golită de conţinut prin amendamentele aduse de Comisia juridică". Deputaţii PC, UDMR, PRM şi PSD nu s-au sfiit să-şi arate bucuria faţă de victoria obţinută ieri, apreciind că legea este "bună, constituţională, aplicabilă".
Actul normativ va fi trimis Senatului, care este Camera decizională în acest caz.
Averile nu se controlează
Proiectul, redactat de guvern şi trimis în Legislativ la începutul lunii septembrie, a fost schimbat radical prin votul conservatorilor, udemeriştilor, pesediştilor şi peremiştilor din Comisia juridică. Cea mai importantă modificare a fost cea a articolului 2, care prevede că ANI va cerceta doar declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor, nu şi averile propriu-zise ale acestora, aşa cum figura în textul Executivului. Alt amendament impus de coaliţia PC-UDMR-PSD-PRM susţine că sesizarea către Agenţie "va indica, în mod obligatoriu, dovezile pe care se întemeiază şi sursele de unde acestea pot fi solicitate sau va fi însoţită de acte doveditoare". Potrivit articolului, sesizările care nu îndeplinesc aceste condiţii sau sunt anonime vor fi considerate nule. Amendamentele acceptate de deputaţii jurişti au eliminat din lege dreptul inspectorilor ANI de a efectua cercetarea prealabilă în cazul celor având diferenţe vădite între declaraţiile de avere şi veniturile realizate în timpul mandatului şi le-au lăsat acestora opţiunea de a solicita persoanelor respective informaţii suplimentare. Conform unei alte modificări, prin diferenţa vădită se înţelege o deosebire dintre averea existentă şi veniturile realizate mai mari de 10.000 de euro. Din varianta guvernului a fost eliminat, printre altele, şi un alineat de la articolul 4, şi care prevedea posibilitatea accesului la datele cu caracter bancar ale persoanelor fizice şi juridice. Din textul gândit de guvern au fost eliminaţi reprezentanţii clerului şi membrii CES din categoria persoanelor care au obligaţia să-şi declare averile. De asemenea, deputaţii jurişti au mai scos din proiectul de lege, la propunerea UDMR, întreg capitolul care se referea la controlul averilor. La capitolul 6, referitor la structura sub patronajul căreia îşi desfăşoară activitatea ANI, respectiv Consiliul Naţional de Integritate, s-a decis trecerea acestuia în subordinea parlamentului, deşi textul iniţial prevedea ca acest organism să fie autonom.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite