Deputaţii au trântit Ordonanţa DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a pierdut şi sprijinul deputaţilor care au respins, ieri, cu 178 de voturi "pentru", 54 "împotrivă" şi cinci abţineri ordonanţa DIICOT. Actul normativ,

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a pierdut şi sprijinul deputaţilor care au respins, ieri, cu 178 de voturi "pentru", 54 "împotrivă" şi cinci abţineri ordonanţa DIICOT. Actul normativ, iniţiat de Macovei, prevedea că, în cazul urmăririi penale, procurorii pot intercepta comunicaţiile şi pot verifica conturile bancare fără mandat de la judecător.

Liberalii, conservatorii şi udemeriştii s-au coalizat din nou cu PSD şi PRM şi au picat ordonanţa care urmează să intre în dezbaterea Senatului. Opoziţia a profitat de dezbateri pentru a cere din nou demisia ministrului justiţiei, în vreme ce reprezentanţii PNL şi UDMR au subliniat că o susţin în continuare pe Macovei, chiar dacă au votat împotriva ordonanţei. "Guvernul a greşit adoptând această ordonanţă, prin care se restrâng drepturile fundamentale ale omului, a greşit şi procedural, întrucât domeniul de reglementare nu putea fi adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă, dar şi pe fond. (...) Grupul PNL susţine reforma în justiţie, susţine pe ministrul justiţiei, dar nu va susţine acele măsuri care afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului", a declarat preşedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu. Şi udemeristul Marton Arpad a afirmat că actul normativ a fost "în mod evident" neconstituţional, avertizându-i pe membrii guvernului că formaţiunea sa va vota împotrivă ori de câte ori se vor emite astfel de legi.

"Să se întoarcă în piaţă"

Deputatul PSD, Florin Iordache, a acuzat-o pe Monica Macovei că "nu este în stare să gestioneze justiţia română" şi că "vine pe furiş în parlament cu ordonanţe neconstituţionale, cu încălcări ale Constituţiei". El a spus că ONG-urile care au manifestat, ieri după-amiază, pentru susţinerea ministrului au fost plătite, în perioada 2005-2006, din fondurile ministerului. "Şansa ei (a Monicăi Macovei - n.r.) este să se întoarcă în piaţă, pentru că la asta se pricepe", a adăugat Iordache, citat de Mediafax. Conservatorul Petru Călian a spus că premierul Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să ţină cont de votul dat de deputaţi asupra Ordonanţei DIICOT şi să găsească un alt ministru al justiţiei, care să se bucure de sprijinul parlamentului.

Macovei: "Mailul poate fi citit doar cu autorizaţie"

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, susţine că actul normativ nu acordă drepturi sporite procurorilor. "Calculatorul poate fi percheziţionat numai cu autorizaţie de la judecător. Am văzut interpretări că s-ar citi mailurile de către procurori. Fals. Mailul este considerat corespondenţă, cum e şi convorbirea telefonică. Dacă vreau să citesc mailul unor persoane, îmi trebuie autorizaţie de la judecător. Pentru ce nu trebuie autorizaţie de la judecător: dacă vreau să ştiu traficul de mail între persoana A şi B, adică vreau să ştiu dacă între mine şi dumneavoastră a existat o corespondenţă pe mail", declara Macovei, în ianuarie, într-un interviu la un post de radio.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite