Deputaţii vor să pună taxă pe „live“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii nu s-au înghesuit să-şi taie cheltuielile, ba chiar se gândesc să ceară taxă de la televiziunile care transmit în direct din Parlament. Camera Deputaţilor are, în 2009, un buget de 70 de milioane de euro. Parlamentarii ar dori ca realizarea studioului TV al Camerei să se facă pe cheltuiala TVR.

Plenul forului legislativ a votat un buget cu aproximativ 22 de procente mai mare decât cel de anul trecut.  Eforturile membrilor Biroului Permanent de a face economii au avut ca rezultat o reducere a cheltuielilor prognozate pentru 2009 cu doar 0,2 procente (800.000 de lei).

Obiectivele la care s-au făcut modificări au fost construirea unei sere, finalizarea unui studio de televiziune şi realizarea proiectului pentru hotelul destinat parlamentarilor.

Preda: „TVR face ce-i spunem noi“

Pentru a nu renunţa la studioul TV care ar trebui să ajute la îmbunătăţirea imaginii Legislativului, PDL-iştii Mircea Toader şi Cezar Preda, dar şi Adrian Năstase (PSD) au avansat ideea ca acesta să fie dotat cu aparatura şi personalul TVR.

„Noi avem nu o televiziune publică, noi avem şase televiziuni publice finanţate din banii României. Haideţi să îndreptăm strategia noastră ca această televiziune publică să intre şi să facă treabă aici pentru aleşi şi să facă studioul pe banii lor, să prezinte activitatea din Parlament aşa cum dorim noi, pentru că până la urmă este o televiziune publică şi ea face ce-i spunem noi, nu ce vor alţii“, a spus Preda, conform stenogramei şedinţei BP.

UDMR-istul Marton Arpad a propus, în schimb, ca posturilor care fac transmisiuni în direct din Palatul Parlamentului să li se perceapă o taxă, la fel ca unui agent comercial de rând.

Americanii, un exemplu

Şi subiectul locuinţelor parlamentarilor a fost aprins dezbătut de către liderii forului legislativ. Reprezentanţii puterii, dar şi cei ai UDMR au pledat pentru construirea unui hotel dedicat aleşilor, liberalii s-au opus.

Bogdan Olteanu a spus că toate alocaţiile pentru cazarea parlamentarilor ar trebui eliminate, în vreme ce PDL-istul Cezar Preda a afirmat că o soluţie pentru reducerea acestor cheltuieli ar fi „inducerea în rândul parlamentarilor a dorinţei de a-şi găsi o cazare la un cost de 30 de milioane pe lună“.

Unii dintre aleşi au invocat modelul american, dar nu la capitolul economii. Liberalul Mihai Voicu a anunţat că anul viitor va propune finanţarea din bugetul Camerei a corespondenţei deputaţilor cu alegătorii, iar Marton Arpad a adus în discuţie necesitatea majorării sumei forfetare. „Un parlamentar american primeşte anual un milion de dolari. Faceţi comparaţie“, a spus UDMR-istul.

Geoană vrea să mai taie privilegiile senatorilor

Din stenograma ultimei şedinţe a Biroului Permanent al Senatului reiese că noul buget al instituţiei este cu patru milioane de euro mai mic decât cel din noiembrie 2008.

Mircea Geoană a afirmat că cea mai substanţială economie s-ar putea face la deplasările interne ale senatorilor. „Nu e justificat să fii ales dintr-un colegiu din Dolj şi să mergi gratuit cu avionul la
Satu Mare”, a spus Geoană în Biroul Permanent.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite