Deputaţii protejează averile popilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Averile clericilor nu vor mai fi controlate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), a decis, ieri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Guvernul a introdus, în proiectul de lege privind

Averile clericilor nu vor mai fi controlate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), a decis, ieri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Guvernul a introdus, în proiectul de lege privind înfiinţarea ANI, un text prin care personalul din conducerea cultelor religioase şi a unităţilor de cult recunoscute în România, asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică, era obligat să-şi declare averea.
Ieri însă, doar deputaţii PNL şi un secretar de stat din Ministerul Justiţiei au susţinut ca această prevedere să fie menţinută.
Toate celelalte partide, inclusiv PD, au cerut ca averile preoţilor să nu devină publice. "Vreţi să aruncaţi anumite idei spre preoţi", i-a reproşat deputatul PSD Eugen Nicolicea reprezentantului Executivului. Opinia sa a fost susţinută de colegul său de partid Cristian Dumitrescu, care a arătat că aceste averi nu trebuie controlate, întrucât donaţiile pe care le primesc preoţii "nu sunt bani publici". Deputaţii UDMR au fost de acord cu cei de la PSD şi au acuzat Ministerul Justiţiei că a elaborat o lege prin care doreşte să controleze întreaga societate românească. Unul dintre puţinii deputaţi care a susţinut varianta guvernului a fost Ioan Timiş, un liberal ales iniţial pe listele PSD. Acesta a arătat că preoţii pot săvârşi fapte de corupţie, întrucât dispun de bani publici pentru refacerea bisericilor, de exemplu şi au puterea de a distribui posturi. Opinia lui Timiş, aproape singulară, a fost însă respinsă de majoritatea deputaţilor din Comisia juridică.
Comisia juridică a mai adus unele modificări formale la proiectul de înfiinţare a ANI, poziţia guvernului fiind înfrântă de votul deputaţilor PSD, UDMR şi PRM. UDMR a cerut, iniţial, ca întregi articole din acest proiect inclusiv care conţinea lista celor care au obligaţia depunerii unei declaraţii de avere să fie eliminate. Amendamentele ar fi putut avea câştig de cauză, dar, în ultima clipă, UDMR a renunţat la ele. Comisia juridică a mai respins, ieri, un amendament al deputatului PSD Eugen Nicolicea, care cerea ca nu demnitarii să fie controlaţi, ci toate persoanele care au averi mai mari de 300.000 de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite