Deputat-puşcăriaş şi deputat cu 34 de voturi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Pop, de la PNL, va primi un mandat de deputat, deocamdată el se află în arestul Poliţiei din Cluj. O altă curiozitate este UDMR-istul Koto Iosif. Acesta a ajuns deputat deşi a fost votat doar de 34 de români din Africa şi din Asia!

Clujeanul ales în Camera Deputaţilor din închisoare, situat la alegeri pe locul al treilea în Colegiul nr. 8 Turda, va primi un mandat de deputat, după ce s-a făcut redistribuirea voturilor. 

Laszlo Attila, liderul

UDMR Cluj, a declarat că Virgil Pop este unul dintre beneficiarii sistemului de redistribuire a mandatelor. Informaţia a fost confirmată şi din partea PNL, de către deputatul informatician Mircea Puşcă. Turdeanul s-a situat pe locul al treilea la alegerile de duminică, cu 2.299 voturi, care reprezintă 11,82% din numărul total de voturi valabil exprimate.

El a fost devansat de democrat-liberalul Vasile Miclăuş, care a obţinut 40% din voturi, şi de pesedistul Ucu Faur – 23%.

Pop se află în arestul Poliţiei din Cluj de două săptămâni, după ce procurorii DNA au demarat urmărirea penală împotriva sa, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, Pop ar fi pretins şi primit de la orădeanul Petru Chiş, patronul firmei Amperus, suma de 30.000 de euro, pentru a-i facilita un contract de construcţii pentru Electrica Nord.

Virgil Pop a respins acuzaţiile, afirmând că denunţătorul este un fost asociat, cu care a avut un diferend financiar şi care caută astfel să se răzbune. Legea prevede că, la data convocării noului Parlament, poliţiştii vor fi obligaţi să-l elibereze pe turdean din arest. El va mai putea fi încarcerat, audiat sau percheziţionat cu acordul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al ministrului Justiţiei. Numai după sentinţa rămasă definitivă privind condamnarea sa, Pop Virgil îşi va pierde calitatea de deputat. 

Koto Iosif (UDMR), deputat prin votul a doar 34 de români

Candidatul UDMR pe colegiul uninominal Africa – Asia la Camera Deputaţilor, Koto Iosif, a reuşit să obţină un mandat, prin redistribuire, după ce a reuşit să întrunească numai 34 de voturi. În colegiul său, numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 1.768. Pentru comparaţie, în unele colegii din ţară, candidaţi care au obţinut 10.000 de voturi nu au intrat în Parlament.

William Brânză (PD-L), Tudor Panţîru (PSD+PC), Mircea Lubanovici (PD-L) şi Koto Iosif (UDMR) sunt numele celor care vor înainta proiecte legislative utile românilor de peste graniţe în Camera Deputaţilor.

În Senat, vor face acelaşi lucru Viorel Riceard Badea (PD-L) şi Raymond Luca (PNL). Acestea sunt numele câştigătorilor după procesul de redistribuire realizat de Biroul Electoral Central.

Cele mai multe voturi în colegiile pentru diasporă- 8.449 au fost obţinute de Viorel Riceard Badea (PDL)- în colegiu pentru Senat.  El a fost urmat de William Brînză care a obţinut 7.324 de voturi, însă într-un colegiu pentru Senat.

Raymond Luca a primit 944, Tudor Panţîru – 533, iar Mircea Lubanovici - 1.651, fiind singurul care se putea apropia de câştigarea mandatului prin uninominal pur, adică a întrunit exact 50%.

Democrat-liberalul William Brînză îi va reprezenta pe românii din Europa de Vest. Pe cei din Europa de Est şi Asia îi va reprezenta social-democratul Tudor Panţîru. Un alt democrat-liberal, Mircea Lubanovici, îşi va îndreopta atenţia către conaţionalii noştri din SUA şi Canada, iar în Africa şi Asia va merge udemeristul Koto Iosif.

În ceea ce priveşte Senatul, lumea a fost împărţită pe din două: problemele românilor din Europa şi Asia vor fi rezolvate de Viorel Richeard Badea, iar cele din SUA şi Canada de liberalul Raymond Luca.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite