Democraţii, primii pe buletinul de vot pentru alegerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PD a câştigat, prin tragere la sorţi, prima poziţie pe buletinele de vot la alegerile Parlamentului European. După democraţi, urmează PRM, PNL, PSD, UDMR şi PC. La extragerea

PD a câştigat, prin tragere la sorţi, prima poziţie pe buletinele de vot la alegerile Parlamentului European. După democraţi, urmează PRM, PNL, PSD, UDMR şi PC.

La extragerea partidelor neparlamentare, prima formaţiune a fost PNŢCD, apoi Partida Romilor "Pro Europa", Partidul Verde, PIN, PNG-CD, PLD şi Partidul Alianţa Socialistă. O analiză recentă a Institutului Pro arată că pentru PD şi UDMR alegerile de pe 25 noiembrie reprezintă principalul test politic.

PD trebuie să confirme scorurile din sondaje

"Democraţii sunt nevoiţi să arate că ponderea din sondaje nu este una artificială şi vor forţa obţinerea unui rezultat apropiat de cel indicat în majoritatea sondajelor", este concluzia unei analize efectuate de Institutul Pro.

Cercetarea amintită mai afirmă că lista democraţilor pentru alegerile europene este "echilibrată, dar fără nume cu rezonanţă". Institutul Pro mai arată că Sorin Frunzăverde (foto), primul pe lista democraţilor, ar putea beneficia de o susţinere masivă din partea PPE, pentru că el a fost cel care a făcut un lobby constant pentru ca democraţii să se îndrepte spre doctrina populară.

"Riscul pentru Sorin Frunzăverde ar putea veni din o eventuală obţinere a unui rezultat sub aşteptările conducerii, mai ales că liderul democrat nu este perceput ca locomotivă pentru PD", se mai spune în cercetarea amintită.
Adevăratul test pentru UDMR
"Ameninţată cu o concurenţă din ce în ce mai aprigă pe zona electoratului maghiar, euroalegerile reprezintă un adevărat test pentru UDMR. Un eventual rezultat negativ ar însemna o adevărată criză şi un semnal devastator în perspectiva anului electoral 2008", avertizează Institutul Pro.
Analiza precizează că desemnarea lui Gyorgy Frunda drept cap de listă este firească, în condiţiile în care Zsolt Nagy este anchetat penal.
Cu toate acestea, institutul atrage atenţia că "Frunda reprezintă garda veche a UDMR şi este propulsat ca soluţie de avarie".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite