Democraţii amână nunta cu Stolojan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc este singurul lider PD care pare dispus să accepte o cooperare cu PLD, restul democraţilor respingând această iniţiativă venită de la Traian Băsescu O delegaţie a Partidului

Emil Boc este singurul lider PD care pare dispus să accepte o cooperare cu PLD, restul democraţilor respingând această iniţiativă venită de la Traian Băsescu

O delegaţie a Partidului Liberal Democrat, condus de Theodor Stolojan, s-a deplasat, ieri, la sediul PD din Aleea Modrogan, pentru a negocia o colaborare, dar liderii democraţi au amânat un răspuns.

Potrivit unor participanţi la discuţii, Stolojan a propus formarea, de către PD şi PLD, a unei formaţiuni de tipul Partidului Popular Spaniol, dar democraţii i-au cerut ca, mai întâi, să dovedească, la alegerile pentru Parlamentul European, că poate trece de pragul electoral de 5%.

Oficial, cele două partide au convenit, totuşi, începerea unor negocieri pentru semnarea unui protocol de colaborare. Potrivit preşedintelui PD, Emil Boc, forma concretă a protocolului PD-PLD va fi decisă "în preajma sau după alegerile europarlamentare". Boc a arătat că, în redactarea protocolului PD-PLD se va porni de la documentul similar PNL-PD, care va fi corectat, pornind de la "experienţa" colaborării dintre liberali şi democraţi. Principala problemă este însă, potrivit lui Boc, faptul că protocolul Alianţei D.A. este încă în vigoare. Ieri, PD a decis să formeze o echipă de jurişti, condusă de Adriean Videanu, care să studieze modul în care va fi desfiinţat juridic acel protocol, întrucât această acţiune este "fără precedent în România". Surse din PD susţin însă că acest partid nu are niciun interes să se alieze cu PLD. Democraţii le-au recomandat celor de la PLD să continue pe un culoar liberal şi să racoleze demnitari de la PNL.

Emil Boc, din ce în ce mai contestat

Liderii PD susţin că inclusiv cei de la Partidul Popular European au rezerve în legătură cu realizarea unei noi alianţe cu o formaţiune liberală. democraţii îl acuză pe Emil Boc, care este împins de la spate de Traian Băsescu, de faptul că forţează o alianţă cu Stolojan. Tot mai mulţi democraţi sunt nemulţumiţi de faptul că Boc acceptă prea uşor comenzile venite de la Cotroceni şi face din ce în ce mai multe gafe politice. Pe lista acestor greşeli se mai află anunţul privind o posibilă cooperare cu PSD, înainte de 2008, precum şi depunerea, acum două săptămâni, a unei moţiuni de cenzură care nu avea nicio şansă să fie votată de parlament. Unii consideră că această moţiune nu a reuşit nimic altceva decât să creeze impresia că PD a suferit o înfrângere.

Modalitatea concretă a colaborării va fi stabilită în jurul sau după alegerile pentru Parlamentul European
Emil Boc,
preşedinte PD

Nicolaescu, ţintă pentru moţiuni PD-PLD

Partidele lui Stolojan şi Boc au depus împreună două moţiuni simple privind agricultura şi sănătatea. Documentele sunt intitulate "Astăzi, criza în sănătate are un nume propriu: Eugen Nicolăescu" şi "Ministrul Decebal Traian Remeş, groparul agriculturii româneşti". În cele două moţiuni i se cere premierului Tăriceanu să-i demită pe ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu (foto), şi pe cel al agriculturii, Decebal Traian Remeş. PD a anunţat că va vota şi moţiunile PSD, dacă vor fi depuse, în conformitate cu un principiu enunţat din momentul în care democraţii au intrat în opoziţie.

Liderul PLD, cap de listă pentru PE

Teodor Stolojan ar putea fi cap de listă la alegerile pentru Parlamentul European din partea PLD, au declarat, ieri, surse liberal-democrate. O decizie în acest sens urmează a fi luată în cadrul conducerii formaţiunii, în perioada imediat următoare. Liberal-democraţii au stabilit că este nevoie de o personalitate marcantă precum Stolojan care să candideze şi să asigure un scor electoral cât mai bun.

Comentariu
O relaţie complicată

George Rădulescu
publicist
comentator

Când căpeteniile "disidenţilor" din tabăra liberală, Theodor Stolojan, Valeriu Stoica şi Gheorghe Flutur, au luat decizia înfiinţării unui nou partid liberal, nu îşi puneau problema că ar putea ajunge la mâna PD. Susţinătorii lui Stolojan păreau să fi început cu dreptul campania de racolare a parlamentarilor PNL, în vreme ce conducerea formaţiunii dădea semne că a scăpat situaţia de sub control.

După "lovitura de partid" a pelediştilor, lui Călin Popescu Tăriceanu nu i se dădeau multe zile nici în fruntea guvernului, nici la şefia PNL. De altfel, Stolojan a mizat pe o debarcare rapidă a lui Tăriceanu, printr-un apel la memoria afectivă a liberalilor, care se hrăneau încă din momentele de glorie ale Alianţei D.A. Calculul nu s-a dovedit exact. PLD a devenit, astfel, din ce în ce mai dependent de PD. Sondajele au pus paie pe foc, dându-le argumente democraţilor lui Boc să se gândească de două ori înainte de a iscăli vreun nou protocol.

Liberal-democraţii au emoţii serioase în privinţa depăşirii pragului electoral de 5%. Ei nu au reuşit să "stoarcă" mai mult de patru procente de la partidul pe care l-au părăsit. "Colegii din PD" - aşa cum îi place lui Stolojan să spună - ştiu că PLD ar putea deveni o piatră electorală agăţată de gâtul lor în alegeri. În schimb, Stolojan mizează pe trei lucruri în relaţia cu democraţii: prietenia cu Traian Băsescu, curăţarea de praf a brandului Alianţei D.A. şi, în ultimă instanţă, fuziunea prin absorbţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite