Democraţia românească este defectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasamentul "Economist" ne plasează la categoria "democraţii slabe"

Democraţia românească este "deficitară" şi mai slabă decât cea din Trinidad-Tobago, arată un clasament făcut de Economist Intelligence Unit (EIU), departamentul de informaţii de afaceri al "Economist Group".
Bucureştiul, devansat de Sofia
Dintr-un total de 167 de state din întreaga lume, România ocupă în materie de democraţie locul 50. Alături de Trinidad-Tobago, Jamaica şi Panama, ţara intră în rândul democraţiilor deficiare. Bulgaria (49), Africa de Sud (29), Coreea de Sud (31), Chile (30) , Taiwan (32) şi Botswana (36) au democraţii cu mai puţine puncte slabe decât România. Clasamentul EIU este realizat pe baza evaluării procesului electoral şi a funcţionării pluralismului şi a guvernării, a particpării politice precum şi a culturii politice şi libertăţii civile. Performanţele în aceste domenii au fost notate de la unu la zece.
Nota 6 pentru guvernare şi 5 pentru cultura politică
Bucureştiul a primit în total 7,06 puncte, cele mai bune calificative fiindu-i acordate la capitolele "proces electoral şi pluralism" (9,58) şi "libertăţi civile" (8,53). Funcţionarea guvernării a primit doar un 6,07, participarea politică 6,11. România stă cel mai prost la capitolul cultură politică, care a primit doar cinci puncte.
Clasamentul împarte regimurile politice în patru categorii: democraţii complete (full democracies), democraţii cu lacune (flawed
defecte
democracies), regimuri hibride şi regimuri autoritare. Suedia, Islanda şi Olanda ocupă primele trei locuri la categoria democraţii complete, fiind urmate de Norvegia, Danemarca, Elveţia, Austria şi Spania. Niciuna dintre democraţiile celor prime trei clasate nu a primit punctajul maxim, ceea ce arată că nu există democraţii perfecte.
În aceeaşi categorie este plasată şi America, care ocupă locul 17 cu un punctaj de 8,22. Printre democraţiile "defecte" mai figurează, după România, Ucraina (52), Mongolia (56), Republica Moldova (62) şi Bolivia (81). Rusia, devansată de Albania şi Liban, intră la categoria regimuri hibride, iar Cuba, Nigeria, Ruanda şi Coreea de Nord (167) - la cele autoritare.
Lumea e dominată de regimuri autoritare
Clasamentul EIU arată că lumea este dominată de regimuri autoritare, doar 13 la sută din state fiind calificate la categoria democraţii complete (mai mult de trei sferturi din ţările evaluate). Totodată, studiul relevă că printre statele dezvoltate cele cu întindere mai mare au democraţii mai slabe decât cele cu o suprafaţă mai mică.
Democraţiile "defecte" se găsesc cu precădere în America Latină şi Europa de Est.
"Situaţia Europei de Est arată care este diferenţa dintre o democraţie formală şi una de substanţă", se arată în studiul EIU. Gradul de democraţie corespunde în această parte a Europei gradului de prosperitate.
În Europa de Vest, nivelul democraţiei este mai ridicat decât cel al prosperităţii. Spaţiul ex-sovietic este dominat de regimuri hibride, iar Orientul Mijlociu şi Africa de Nord de cele autoritare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite