Demnitarii, căutaţi la averi în timpul mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei cere guvernului modificarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat, ieri, că va propune guvernului, în această

Ministrul justiţiei cere guvernului modificarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat, ieri, că va propune guvernului, în această săptămână, o ordonanţă de urgenţă prin care să aducă modificări şi completări la Legea privind Agenţia Naţională de Integritate. "Un control riguros al averilor şi al conduitei oamenilor politici va crea un mediu politic mai curat", a precizat Chiuariu.

Ministrul Tudor Chiuariu a arătat că doreşte ca Agenţia Naţională de Integritate să fie un instrument eficient în prevenirea şi combaterea corupţiei, însă pentru aceasta sunt necesare "ajustări terminologice", astfel încât Legea ANI să fie eficientă.

Există o serie de controverse legate de caracterul averii care ar putea fi confiscată. În acest moment, în lege se vorbeşte despre "averea ilicită", fiind anumite voci care susţin înlocuirea termenului "ilicită" cu "nejustificată". Averea nu poate fi declarată ilicită decât printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei. "Principala modificare se referă la suma care poate declanşa procedura de control al averii. Potrivit ordonanţei de urgenţă, diferenţa din averea dobândită şi veniturile realizate în timpul mandatului, care declanşează verificarea, va fi de 10.000 de euro. Faţă de forma adoptată a legii, se elimină astfel procentul de 10% şi se reduce suma minimă care fusese stabilită la 20.000 de euro", a explicat ministrul justiţiei.

Chiuariu a subliniat că prin aceste modificări se elimină posibilitatea ca atunci când este vorba de averi foarte mari, suma care să nu fie supusă controlului să fie, de asemenea, foarte mare.

"Nu există riscul reactivării clauzei de salvgardare"

Agenţia Naţională de Integritate nu va fi subordonată Senatului, ci va fi o autoritate autonomă. Legea ANI a fost adoptată pe data de 9 mai.

Întrebat dacă aceste modificări la Legea ANI sunt necesare pentru a nu fi reactivată clauza de salvgardare, Tudor Chiuariu a precizat că un astfel de risc nu există.

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut ieri că preşedintele Traian Băsescu ar fi spus, la consultarea cu partidele de la Cotroceni, că Franco Frattini, comisarul european pentru justiţie, ar fi transmis o scrisoare cu obiecţiuni la Legea ANI. În replică, Tudor Chiuariu a catalogat declaraţiile lui Ponta ca fiind "mincinoase". ANI se va ocupa de controlul averilor pe perioada mandatelor demnitarilor, al conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. Conform legii, averile dovedite a fi dobândite ilicit vor putea fi confiscate, iar posesoarele unor astfel de averi vor avea interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de trei ani.

Agenţia de Integritate va funcţiona peste 4 luni

În 15 zile de la intrarea în vigoare a Legii ANI vor fi desemnaţi reprezentanţii diferitelor organizaţii în Consiliul Naţional de Integritate, iar în cinci zile de la data desemnării reprezentanţilor acestui Consiliu, Senatul va convoca şedinţa de constituire a CNI.

În 15 zile de la constituirea Consiliului Naţional de Integritate, acesta va aproba Regulamentul de desfăşurare a concursului, care va fi publicat în Monitorul Oficial. Chiuariu prefigurează că, în aproximativ patru luni, Agenţia Naţională de Integritate va începe să funcţioneze.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite