Demnitari imbogatiti in timpul mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacaroiu, Babiuc, Radu Vasile, Taracila au dobandit averi de miliarde pe vremea cand au detinut functii in Executiv

Marile averi ale unora din cei mai bogati parlamentari au aparut fie in timp ce acestia ocupau o functie in Guvern, fie imediat dupa, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP). De exemplu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu - care pana in 1992 locuia la bloc, in Militari - are acum doua case de locuit si o casa de vacanta, in valoare de 4,5 miliarde de lei, plus patru terenuri. Potrivit studiului IPP, care a cercetat cu atentie declaratiile de avere ale parlamentarilor, aceste bunuri au fost dobandite de Vacaroiu in timpul sau dupa incheierea mandatului de prim-ministru, din legislatura 1993-1996. Deputatul PD Victor Babiuc a strans si el terenuri, apartamente si case de vacanta in valoare de 6 miliarde de lei, in cea mai mare parte in timpul sau imediat dupa incheierea mandatului de ministru al Apararii, in legislatura 1997-2000. Vila in care locuieste fostul secretar general al guvernului Vacaroiu, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a aparut in 1998, la doi ani dupa plecarea din Executiv. Cele 52 de hectare de teren agricol detinute de Hrebenciuc (n.r. - se pare ca acest teren se afla in zona Pipera, unde pretul de vanzare este de circa 20 de dolari pentru un metru patrat) au fost achizitionate abia in 1999. Lista celor imbogatiti la scurt timp dupa ce au gustat din avantajele Puterii mai continua cu senatorul PSD Doru Ioan Taracila, fost ministru de Interne in guvernul Vacaroiu, deputatul PNL Nini Sapunaru, fost sef al Vamilor, in perioada 1997-2000 sau cu senatorul PD Radu Vasile, fost prim-ministru. Un loc aparte pe lista alcatuita de IPP il are senatorul UDMR Atilla Verestoy care, desi nu a ocupat functii in Executiv, a fost practic la guvernare din 1997 si pana acum. Verestoy a dobandit, incepand exact cu 1997, trei apartamente, o casa de vacanta, doua terenuri agricole si un autoturism Audi. In topul celor mai bogati romani, alcatuit de revista Capital, averea senatorului UDMR este estimata la 25 de milioane de dolari.
Pesedistii au cele mai multe terenuri, liberalii - cele mai multe paduri
Statistica, alcatuita de IPP cu ajutorul declaratiilor de avere ale parlamentarilor, arata ca grupul PSD a cumparat masiv terenuri agricole, dupa 2001, cand acest partid a revenit la putere. Astfel, din totalul de 877 de hectare detinut de toti parlamentarii PSD, 340 de hectare au fost achizitionate dupa 2001. Toti ceilalti parlamentari la un loc nu au acumulat, in acest mandat, decat aproximativ 200 de hectare de teren agricol. In ceea ce priveste padurile, chiar daca grupurile parlamentarilor PSD detin cea mai intinsa suprafata, liberalii sunt cei care au acumlat cel mai mult in ultimii ani. Parlamentarii PNL au cumparat, dupa 2001, 29 de hectare de teren forestier, in timp ce reprezentantii PSD s-au multumit cu 28 de hectare. Potrivit topului alcatuit de IPP, cele mai multe masini - inclusiv tractoare - sunt detinute de senatorul PD Aurel Pana, care are 11 autovehicule. Totusi, colectia de lux se afla la celebrul senator PSD Serban Bradisteanu: doua Mercedesuri, un Porsche, un Rover, un Volkswagen si - cireasa din varful tortului - o motocicleta Harley Davidson. "Sigur, nu se poate face o legatura de cauzalitate intre averi si functiile detinute de unii parlamentari, dar, cel putin, putem obtine un indiciu", a spus unul din autorii studiului, Valerian Stan. El a aratat ca procedura de verificare a acestor averi se poate declansa doar dupa obtinerea unor "indicii certe", ceea ce face practic imposibila sesizarea autoritatilor competente. Presedinta IPP, Violeta Bau, a spus ca, oricum, majoritatea parlamentarilor si-au completat "superficial" declaratiile de avere, incercand sa sugereze ca nu au nimic de declarat. "De ce sunt eu odios la populatie atat timp cat exista parlamentari cinstiti chiar si in Romania?", scrie, in finalul declaratiei de avere, deputatul PRM Mircea Costache, citat in studiul IPP.
Doar jumatate dintre demnitari si inaltii functionari si-au depus declaratiile de avere
Din cele 200.000 de persoane - functionari publici si demnitari - care ar fi trebuit sa-si declare averile, potrivit Legii 161/2003, cel mult 100.000 au respectat aceasta prevedere, a declarat, ieri, unul dintre autorii studiului IPP privind aplicarea Legii anticoruptie. Potrivit lui Adrian Moraru, la Monitorul Oficial se gasesc doar o mie de declaratii si este foarte greu de crezut ca autoritatile locale au avut resurse sa publice aceste documente pe Internet. Moraru a aratat ca, oricum, legea nu este aplicata nici la nivelul Guvernului. Astfel, consilierul de stat Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen (ginerele Regelui Mihai), a trecut, la rubrica unde urma sa fie inscrisa valoarea exacta a conturilor bancare de peste 10.000 de euro, doar "cont curent la ING Bank Bucuresti". De aceeasi discretie dau dovada si secretarii de stat Sorin Encutescu (MApN), Decebal Ilina (MEC), Iulian Iancu (MEC) si Mihai Berinde (MEC). Regia Protocolului de Stat si Ministerul Justitiei pur si simplu nu au publicat pe Internet declaratiile de avere ale slujbasilor din aceste institutii. Legea 161/2003 a fost modificata, printr-o ordonanta de urgenta, tocmai pentru ca in declaratiile de avere sa figureze valoarea exacta a conturilor bancare. Acum cateva luni, nici primul-ministru Adrian Nastase nu se conformase acestei prevederi. Valoarea exacta a sumei detinute de Nastase in banci a aparut pe Internet abia dupa ce tot IPP a sesizat aceasta omisiune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite