Demiterea se joacă la urne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a hotărât:referendumul va fi validat indiferent de participarea la vot Soarta preşedintelui suspendat Traian Băsescu va fi decisă de cei care se vor prezenta la

Curtea Constituţională a hotărât:referendumul va fi validat indiferent de participarea la vot

Soarta preşedintelui suspendat Traian Băsescu va fi decisă de cei care se vor prezenta la referendumul din 19 mai, indiferent de nivelul de participare la vot. Curtea Constituţională a acceptat modificarea Legii referendumului în forma dorită de PSD, stabilind că nu este necesar ca pentru demiterea şefului statului să voteze majoritatea cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Pe liste figurează aproximativ 18 milioane de alegători, dar, în urma deciziei Curţii, referendumul este valabil chiar dacă la urne vor veni mai puţin de jumătate dintre votanţi.

Curtea Constituţională a respins, ieri, sesizarea celor 50 de deputaţi ai PD privind modificările aduse de către parlament Legii referendumului. În urma deliberării, judecătorii au constatat, cu majoritate de voturi, că derogarea de la dispoziţiile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, iniţiată de PSD, este în conformitate cu prevederile Constituţiei. Decizia este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedintelui României şi se publică în "Monitorul Oficial", Partea I. Articolul 5 stabileşte condiţiile de valabilitate ale unui referendum, precizând că la orice consultare populară trebuie să se prezinte jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor.

Potrivit noilor dispoziţii, şeful statului poate fi demis prin voinţa exprimată de majoritatea participanţilor la referendum.

Aceasta chiar dacă, pentru a fi valabile, celelalte două tipuri de referendum consacrate de lege - privind revizuirea Constituţiei şi problemele de interes naţional - au nevoie de prezenţa la urne a peste 50% din alegători.

Vechiul articol 10 din Legea nr. 3/2000

"Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale"

Noua formă a articolului 10

"Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum"

Turiştii PSD şi PRM au abordat chestiunea cvorumului pentru demitere treptat, pe măsură ce modificările aduse Legii referendumului au fost respinse de către Curtea Constituţională. Avantajul opozanţilor lui Băsescu a fost că au putut experimenta diverse modificări ale legii. Potrivit unui parlamentar al opoziţiei, specialiştii în drept de la PSD şi PRM nu au făcut altceva decât să înveţe din greşelile făcute la modificările anterioare, pe care PD le-a contestat cu zel la Curtea Constituţională. Punctul de turnură a fost la ultima modificare a legii, contestată de PD şi respinsă de Curte. În motivaţia sa, Curtea a stabilit că este la latitudinea parlamentului stabilirea numărului de voturi necesare pentru demitere, câtă vreme se păstrează un principiu unic în abordare.

Decizia Curţii Constituţionale nu se comentează. Nu am ce să fac, trebuie să o iau ca atare. Nu vreau să-mi exprim părerea. Că eu câştig referendumul, asta e cert. Sunt convins că îl voi câştiga.
Traian Băsescu

Decizia Curţii limpezeşte apele, pentru că o eventuală invalidare a referendumului ar fi fost speculată politic
Alexandru Radu
profesor SNSPA

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite