Demisiile directorilor SRI şi SIE rămân în dispută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia explică semnătura lui BăsescuAdministraţia Prezidenţială şi-a precizat, ieri, punctul de vedere în legătură cu semnificaţia iscăliturii şefului statului pe cererile de

Preşedinţia explică semnătura lui Băsescu
Administraţia Prezidenţială şi-a precizat, ieri, punctul de vedere în legătură cu semnificaţia iscăliturii şefului statului pe cererile de demisie a directorilor SRI şi SIE.
"Legile de organizare şi funcţionare ale celor două servicii secrete nu prevăd, în mod expres, instituţia unde pot fi depuse demisiile. Conform principiului simetriei formelor juridice, cel care numeşte poate să şi elibereze din funcţie", se arată într-un comunicat al Palatului Cotroceni. Din perspectiva Preşedinţiei, în procesul de numire al directorilor celor două servicii, atât Parlamentul, cât şi şeful statului au atribuţii, iar din cauză că Legislativul se află în vacanţă, cele două demisii au fost prezentate la Cotroceni. Administraţia Prezidenţială evidenţiază şi faptul că, potrivit art. 79 din Codul muncii, demisia este un act unilateral de voinţă al celui care, printr-o notificare scrisă, comunică încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz de cel mult o lună. "În următoarele 30 de zile, Parlametul este obligat să elibereze din funcţie, ca urmare a demisiei, pe cei doi şefi ai SRI şi SIE numai dacă aceştia, în mod expres, nu doresc să revină asupra cererilor de demisie", se mai arată în comunicatul citat.

PNL: Neadoptarea legilor securităţii, pretext pentru fuga lui Hayssam
Liderul liberalilor din Camera Deputaţilor, Crin Antonescu, a afirmat, ieri, că democraţii consideră parlamentul "un organ auxiliar" Palatului Cotroceni, admiţând că în cadrul Alianţei "nu se vorbeşte aceeaşi limbă" în cazul Omar Hayssam. Antonescu le reaminteşte colegilor din PD faptul că, în toate regimurile democratice, Legislativul este suveran, nefiind cineva în măsură să le recomande aleşilor când, cum şi dacă să dea o anumită lege. "Preşedintele încearcă să convingă opinia publică de faptul că întâiul terorist al ţării - Omar Hayssam - a dispărut pentru că nu s-au adoptat legile securităţii", a apreciat deputatul PNL. El susţine că parlamentul încearcă să-l invite pe şeful statului la dezbateri în vederea reintrării în procedurile legale şi a rezolvării "crizei de succesiune" a serviciilor de informaţii. Crin Antonescu este de părere că Legislativului nu i se poate imputa nimic în cazul Hayssam, întrucât "şi-a îndeplinit rapid atribuţiile".

Mircea Geoană: România este condusă de o "hidrobicicletă"
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, prezent la conferinţa extraordinară a organizaţiei din Capitală a social-democraţilor, n-a scăpat ocazia să-i critice pe adversarii politici pentru dispariţia din ţară a lui Omar Hayssam."Principalul responsabil este preşedintele statului, care a gestionat criza ostaticilor şi care avea obligaţia ca instituţiile să funcţioneze, alături de Monica Macovei şi Vasile Blaga", a afirmat liderul social-democrat. El a susţinut că "niciodată România nu s-a confruntat cu o situaţie mai penibilă, când unul trage hăis şi celălalt cea. Românii sau unii dintre români au ales un căpitan de vapor, iar el a ales un motociclist să conducă guvernul României, şi a rezultat, o hidrobicicletă". Mircea Geoană a criticat aspru şi realaţia tensionată dintre cele două palate. Exemplul invocat de liderul PSD a fost propunerea liberalilor de retragere a trupelor din Irak.

Olteanu: Nu se pune problema suspendării lui Băsescu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat joi că nu se pune problema unui demers parlamentar pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, demers pentru care s-au pronunţat, ca ipoteză de lucru, PSD, PRM şi UDMR. Lideri ai celor trei partide declarau joi, înaintea şedinţei birourilor permanente, că iau în calcul posibilitatea de a cere suspendarea preşedintelui, care, în opinia lor, şantajează parlamentul, condiţionând numirea şefilor serviciilor secrete de adoptarea legilor siguranţei naţionale. Această condiţionare este, potrivit lui Mircea Geoană, Corneliu Vadim Tudor şi Marton Arpad, o încălcare a Constituţiei şi un motiv de suspendare a preşedintelui. Olteanu a precizat că parlamentul îi va trimite o scrisoare pentru a-i cere să înainteze propunerile pentru numirea şefilor serviciilor secrete.

Văcăroiu, CV Tudor, Voiculescu şi Geoană, faţă-n faţă cu Fulga
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a primit, ieri, vizita directorului demisionar al SIE, Gheorghe Fulga, discuţiile dintre cei doi vizând criza serviciilor secrete din România. "Domnul Fulga, aşa cum se petrece de fiecare dată, a venit să-mi spună că şi-a depus demisia şi să-şi ia la revedere", a spus Văcăroiu, la finalul discuţiilor. De asemenea, în biroul preşedintelui Senatului au fost liderii PSD, PC şi PRM, Mircea Geoană, Dan Voiculescu şi, respectiv, Corneliu Vadim Tudor, discuţiile având ca temă, conform unor surse participante la întrunire, sesiunea extraordinară, dar şi criza serviciilor secrete.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite