Demisiile lui Tariceanu s-au impotmolit in malul inundatiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar sase luni de la preluarea mandatului, premierul Calin Popescu Tariceanu a reusit sa uimeasca si sa dezamageasca prin atitudinea sa sovaielnica fata de o chestiune extrem de importanta:

La doar sase luni de la preluarea mandatului, premierul Calin Popescu Tariceanu a reusit sa uimeasca si sa dezamageasca prin atitudinea sa sovaielnica fata de o chestiune extrem de importanta: declansarea alegerilor anticipate. P us in fata deciziei de a demisiona, la jumatatea verii trecute Tariceanu a anuntat in repetate randuri ca este dispus sa plece de la Palatul Victoria, insa, de tot atatea ori, s-a razgandit. Doua saptamani a stat liderul liberal si a chibzuit daca e sau nu e bine sa-si dea demisia. In cele din urma, la capatul acestei perioade de incertitudini, Tariceanu a decis sa ramana in fruntea Executivului, invocand nevoia de stabilitate politica pentru a indeplini obiectivul aderarii la termen a Romaniei la Uniunea Europeana si necesitatea unor eforturi sustinute ale Guvernului pentru a inlatura efectele calamitatilor naturale abatute asupra tarii. Valurile succesive de inundatii au fost, in final, argumentul decisiv in rezolvarea dilemei premierului, determinandu-l sa renunte definitiv la demisie. La 6 iulie, Calin Popescu Tariceanu respingea categoric ideea lui Traian Basescu privind necesitatea declansarii alegerilor anticipate: ,Avem o serie de alte probleme mult mai importante de rezolvat si cred ca in aceasta perioada nu este deloc oportun sa discutam despre alegerile anticipate". Dupa nici 24 de ore, primul-ministru isi reorienta brusc convingerile, aratand ca actualul Cabinet trebuie sa depuna mandatul pentru a face loc unui nou scrutin. ,Capsa" care a aprins fitilul demisiei a fost deciza Curtii Consitutionale de a declara neconstitutionale unele prevederi din pachetul de reforma a justitiei, pentru care Guvernul isi angajase raspunderea in Parlament. Tariceanu intarea atunci ca decizia este ,irevocabila", cuvant care, in zilele de 11 si 12 iulie, a revenit aproape obsesiv in discursurile lui sau ale altor liberali. Anuntul a adus multumire in tabara partenerilor de Alianta, a primit sustinere publica din partea lui Traian Basescu si a pus in miscare rotitele procedurale de punere in practica a hotararii ,ferme si irevocabile" - juristii celor doua partide au inceput sa construiasca toate variantele constitutionale, Guvernul a modificat, printr-o ordonanta de urgenta, Legea electorala.
Integrarea anuleaza "decizia irevocabila"
O prima ezitare a aparut, insa, in atitudinea sefului PNL dupa o discutie avuta, tot la 12 iulie, la Cotroceni, cu seful statului. ,Prin discutia de la Cotroceni s-au gasit solutii pentru evitarea demisiei Guvernului, astfel incat sa nu se ajunga la alegeri anticipate. Mi se pare normal si posibil sa nu facem anticipate. Avem multe angajamente pentru integrare (...) In aceste conditii, imi voi reconsidera demisia", a spus atunci Tariceanu. Esecul din Legislativ inregistrat la modificarea articolelor din pachetul de reforma a justitiei respinse de judecatorii Curtii Constitutionale a adus lucrurile la loc - demisia a ramas valabila. Apoi, aflat pe scara avionului care urma sa-l duca la Bruxelles, la 17 iulie, Calin Popescu Tariceanu a confirmat ca scenariul demisiei va fi pus in aplicare dupa discutiile cu oficialii europeni. Se pare, insa, ca excursia la centrul de comanda al UE a produs un scurtcircuit in convingerile premierului. Doua zile dupa intoarcere, el a pastrat o liniste suspecta pe acest subiect, pentru ca, intr-un final, intr-o fatidica zi de 19 iulie, Tariceanu sa anunte glorios ca renunta la demisie in schimbul unui vot de incredere din partea Legislativului, pe o declaratie de politica generala. Atitudinea ezitanta i-a adus premierului serioase probleme de credibilitate, inclusiv in interiorul partidului pe care il conduce, provocand, in acelasi timp, o ruptura serioasa in relatia acestuia cu presedintele Traian Basescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite