Demisie şi anticipate !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu, Băsescu le-a cerut parlamentarilor să revină la votul din 2004 Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, în discursul ţinut în faţa parlamentului, demisia guvernului şi

Dacă nu, Băsescu le-a cerut parlamentarilor să revină la votul din 2004

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, în discursul ţinut în faţa parlamentului, demisia guvernului şi organizarea alegerilor anticipate. Mesajul său, în care afirma că cei 322 de parlamentari care au susţinut demiterea sa au primit, la 19 mai, un vot de blam din partea populaţiei, a fost primit în tăcere de deputaţii şi senatorii prezenţi.

Discursul şefului statului a fost neobişnuit de dur, el insistând asupra faptului că cei care au susţinut suspendarea sa ar trebui să plătească. "Principiul fundamental al oricărui sistem democratic este respectul faţă de voinţa naţională exprimată prin vot. În actualul context există o singură soluţie onestă: demisia guvernului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate", a spus Băsescu. El a afirmat că înţelege că anticipatele nu reprezintă o soluţie "acceptabilă" pentru majoritatea partidelor, dar a apreciat că o astfel de poziţie "antielectorală" corespunde unor interese "pe termen foarte scurt". "După rezultatul votului din 19 mai nu e suficient să spunem: vom colabora, vom avea bune relaţii, vom lucra împreună! E moral şi democratic să cereţi o reconfirmare din partea celor care v-au trimis în funcţiile publice şi care v-au contrazis fără niciun echivoc la referendum", le-a spus Băsescu parlamentarilor prezenţi. Şeful statului a mai declarat că România are nevoie de un guvern legitim, iar acesta nu poate fi alcătuit decât după alegeri anticipate. "Dacă partidele parlamentare vor continua să refuze principiile de bază ale democraţiilor de tip european, atunci criteriile pentru desemnarea unui guvern cu o legitimitate maximă faţă de realitatea politică a momentului trebuie să fie căutate în rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 şi, de asemenea, a rezultatelor referendumului din 19 mai 2007", a mai afirmat Traian Băsescu, fără însă să explice la ce se referă.

E moral şi democratic să cereţi o reconfirmare din partea celor care v-au trimis în funcţiile publice
Traian Băsescu

Programul prezidenţial

- Parlament unicameral sau reducerea numărului de deputaţi şi senatori
- Strategii coerente în agricultură, turism şi energie
- Dialog cu societatea civilă, întrucât oligarhia doreşte un monopol pe deciziile guvernului
- Regândirea sistemului de sănătate, întrucât licitaţiile din sistem sunt viciate
- Vot uninominal şi legea lustraţiei
- Absorbţia fondurilor europene, fără ca informaţia să fie distribuită preferenţial
- Noi legi pentru structurile de securitate naţională
- Dispariţia stării de "impunitate" de care s-a bucurat nomenclatura tranziţiei

Mesajul preşedintelui a fost primit cu răceală

Ca de obicei în acest an, parlamentarii PRM, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, au boicotat, prin absenţă, mesajul preşedintelui Traian Băsescu. A lipsit însă şi Ion Iliescu, care aşteaptă scuze de la şeful statului, iar liderul PSD, Mircea Geoană, a apărut în plenul parlamentului abia la circa 10 minute după începerea şedinţei. Sub pretextul că se aflau la şedinţa de guvern, în sală nu au fost prezenţi nici membrii Cabinetului Tăriceanu. Deputatul PSD Emilian Cutean a adoptat o formă inedită de protest faţă de şeful statului: el a îmbrăcat un tricou pe care scria, pe partea din faţă, cifra 322, iar pe spate "găozar" şi "ţigan împuţit".

Discursul preşedintelui a fost însă punctat de murmurele celor din sală, în special în momentul în care acesta a anunţat că ar dori un parlament unicameral. "Hai, bă, ne laşi!", "Marea Adunare Naţională" sau "Să ne întoarcem la PCR", au fost câteva dintre comentariile rostite cu voce tare de parlamentarii PSD. Băsescu şi-a terminat însă discursul fără incidente majore, iar la plecare a fost aplaudat de deputaţii şi senatorii din PD şi PLD.

Referendumul pentru vot uninominal a primit avizul senatorilor şi deputaţilor

Populaţia ar putea fi chemată la urne pentru un nou referendum, cel privind introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare. Parlamentul a adoptat, ieri, cu 240 voturi "pentru" şi 20 de voturi "împotrivă", hotărârea privind avizarea favorabilă a cererii preşedintelui Traian Băsescu, de organizare şi desfăşurare a referendumului pentru schimbarea sistemului de vot. Potrivit articolului 90 din Constituţie, preşedintele, după consultarea parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de preşedintele României, prin decret. Votul de ieri este al doilea dat de parlament, după ce primul, exprimat la data de 1 martie, a fost contestat cu succes la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului. Timp de 15 săptămâni, avizul consultativ pe care Legislativul trebuia să-l dea pe tema votului uninominal a fost amânat. Comisia pentru Codul Electoral a anunţat, în două rânduri, că a ajuns la o soluţie comună pentru ca legea votului uninominal să fie adoptată cât mai repede. Declaraţiile de susţinere venite din partea tuturor partidelor parlamentare, cu excepţia PRM şi UDMR, nu s-au concretizat până în prezent într-o variantă unanim acceptată de forţe politice.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite