Demisia din Parlament, pariu riscant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părăsirea Legislativului de către aleşii USL ar putea aduce beneficii de imagine, dar ar avea numeroase dezavantaje concrete. Ideea este susţinută de Crin Antonescu, dar Victor Ponta are rezerve.

Parlamentarii liberali sunt gata să demisioneze din Parlament. 20 dintre ei i-au înmânat deja demisiile preşedintelui Crin Antonescu, iar restul şi-au afirmat disponibilitatea pentru un asemenea gest.

Ideea a fost discutată de liberali în cadrul unei întâlniri informale, iar liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că va discuta propunerea cu partenerii din USL, pentru o demisie în comun a parlamentarilor Opoziţiei. Preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a arătat rezervat faţă de ideea liberalilor, insistând pe faptul că Opoziţia trebuie să ia o decizie comună.

„Oamenii nu au cerut să plece Opoziţia, oamenii au cerut să plece Puterea, motiv pentru care noi trebui să găsim orice metodă prin care actualul Guvern să demisioneze, să ajungem la alegeri anticipate şi pentru Parlament, şi pentru preşedinte", a afirmat liderul PSD.

Precauţia lui Ponta vine în condiţiile în care în PSD există o opoziţie făţişă faţă de această idee, cei mai vehemenţi fiind  Adrian Năstase şi Marian Vanghelie. Social-democraţii ar susţine mai degrabă o grevă parlamentară. Iniţiativa demisiei, lansată de Crin Antonescu, are rolul de a adapta comportamentul Opoziţiei la mişcările de stradă.

Efecte politice

Ar fi dificil ca, în contextul unor mitinguri de protest, parlamentarii USL să se comporte ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Chiar înainte de manifestaţiile de stradă, cota de încredere în Parlament era de 10% şi orice detaşare de această instituţie poate aduce popularitate. În plus, Crin Antonescu şi-ar consolida imaginea de adversar al actualei Puteri, după ce în ultimii trei ani a refuzat orice compromis cu aceasta. Demisia din Parlament este, însă,  o decizie greu de luat pentru că  presupune o serie de dezavantaje pentru cei care îşi părăsesc posturile.

O parte din dezavantaje, puse pe tapet în cadrul dezbaterii din interiorul USL, sunt de natură politică. Dacă pleacă din Parlament, Opoziţia nu va mai avea nicio posibilitate de a influenţa deciziile politice - cum ar fi demiterea Guvernului sau declanşarea  alegerilor  anticipate. Un asemenea argument, adus de unii parlamentari PSD, este uşor de contracarat prin faptul că oricum Opoziţia nici până acum nu a putut influenţa deciziile Parlamentului.

Pierderi în portofel

Pe de altă parte, PDL are o cale uşoară de contraatac. Demisiile în masă ale parlamentarilor Opoziţiei nu pot determina declanşarea anticipatelor, ci determină organizarea de alegeri parţiale în colegiile de unde provin parlamentarii demisionari. PDL poate organiza rapid parţiale în aceste colegii şi orice victorie îi va aduce parlamentari în plus.

Odată cu demisia din Legislativ, PSD, PNL şi PC devin partide neparlamentare şi vor pierde posibilitatea de a avea reprezentanţi de drept în secţiile de votare. Partidele parlamentare au automat acest drept în timp ce formaţiunile extraparlamentare participă la tragerea la sorţi pentru locurile rămase libere. Chiar dacă pare un detaliu tehnic, prezenţa observatorilor în secţiile de votare este esenţială pentru supravegherea corectitudinii votului.

Paradoxal, USL ar pierde posibilitatea de a monitoriza alegerile în toate secţiile de votare, în condiţiile în care liderii Opoziţiei vorbesc despre intenţia Puterii de a frauda alegerile. Operaţiunea este cu atât mai importantă cu cât, în cazul alegerilor comasate, va exista un singur birou al secţiei de votare atât pentru scrutinul local, cât şi pentru cel parlamentar. 

Demisia din Parlament presupune însă şi pierderi la nivel personal. În primul rând, senatorii şi deputaţii ar rămâne fără indemnizaţie, care variază de la 4.200 de lei la 5.000 de lei - direct proporţional cu funcţia deţinută în Parlament. Pe de altă parte, în joc se află şi soarta angajaţilor de la birourile parlamentare. Fiecare parlamentar primeşte pentru biroul său o sumă forfetară echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate.

O demisie efectivă

Deputatul PNL Octavian Popa şi-a depus demisia la secretariatul general al Camerei, ceea ce va duce la încetarea mandatului său. Alţi 20 de parlamentari liberali şi-au înmânat demisiile preşedintelui partidului, Crin Antonescu, urmând ca documentele să fie depuse la secretariatul general după finalizarea negocierilor cu PSD.

Ce ar pierde demisionarii

- Reprezentarea automată în secţiile de votare

- Indemnizaţii care variază între 4.200 şi 5.000 de lei

- Banii pentru birourile parlamentare - între 6.300 şi 7.500 de lei

- Diurna de deplasare de 2% din indemnizaţia lunară

- Decontarea cazării la hotelurile din Bucureşti

- Posibilitatea de a efectua deplasări în străinătate în delegaţii plătite de Parlament

- Autoturism oferit de Senat sau de Camera Deputaţilor pentru  deplasări în circumscripţia electorală

- Decontarea benzinei în cazul deputaţilor care se deplasează cu maşina personală  pentru activităţi legate de exercitarea mandatului

- Decontarea cheltuielilor  pentru taxe de poştă şi telecomunicaţii interne, efectuate în exercitarea mandatului


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite