Demisia Guvernului a prins pe picior gresit partidele politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi indelung speculata, demisia premierului Calin Popescu Tariceanu a luat prin surprindere intreaga clasa politica, chiar si multi dintre liberali afland vestea de la televizor. Membrii

Desi indelung speculata, demisia premierului Calin Popescu Tariceanu a luat prin surprindere intreaga clasa politica, chiar si multi dintre liberali afland vestea de la televizor. Membrii Delegatiei Permanente a PNL s-au reunit, ieri, la ora 15.00, dar precipitarea evenimentelor i-a obligat sa astepte mai bine de doua ore venirea presedintelui partidului. Dupa ce ca au stat ore-n sir pe coridoarele de la Palatul Parlamentului, colegii de partid ai lui Tariceanu au aflat de la mass-media ca acesta a demisionat, ceea ce i-a indignat si mai rau. Ei considerau ca era normal ca decizia sa fie anuntata dupa o discutie in Delegatia Permanenta a PNL. In cele din urma, Delegatia Permanenta si-a dat acceptul pentru alegerile anticipate, cu 73 de voturi pentru si un vot impotriva, vesnicul "Gica contra", Ludovic Orban.

UDMR e in block-start
Ca partid cu un electorat stabil, UDMR este pregatita de alegeri in orice moment, sustine liderul UDMR, Gyorgy Frunda. El sustine ca formatiunea sa politica nu va intra in nici o alianta, pentru ca intotdeauna a mers singura in alegeri, lasand negocierile pentru perioada postalegeri.

PSD nu se teme de anticipate
Nici PSD nu stia ce se pregateste de la Cotroceni. "In momentul acesta nu are rost sa discutam despre anticipate, pentru ca acestea se declanseaza atunci cand se supara Parlamentul, nu cand se supara Traian Basescu sau un Emil Boc", declara presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, chiar in timp ce Basescu si Tariceanu negociau de zor la Cotroceni demisia primului-ministru. Afland de decizia de demisie, liderul PSD, Mircea Geoana, aflat pe alte meleaguri, a trimis un comunicat dur la adresa actualei puteri, sustinand ca Traian Basescu este "vinovatul principal, iar membrii coalitiei sunt complici la un atentat la interesul national". "PSD nu se teme de alegeri anticipate, se teme de slabirea democratiei si instaurarea dictaturii lui Traian Basescu", afirma Mircea Geoana. Principalul partid de opozitie a convocat pentru aceasta dimineata o sedinta de urgenta pentru stabilirea strategiei partidului in aceasta situatie, la care nimeni nu se astepta in acest moment.

Conservatorii vor "o solutie de stabilitate"
Reprezentantii Partidului Conservator nu s-au decis inca ce pozitie sa adopte. Ei asteapta ca liderul lor, Dan Voiculescu, sa se intalneasca zilele urmatoare cu premierul Tariceanu, pentru a discuta despre alegerile anticipate. Pozitia pe care conservatorii o vor adopta in urma discutiilor si a argumentelor prezentate va fi determinata de "solutia care va oferi stabilitate".

PRM: "Nu romanii, ci guvernantii lor sunt o frana in calea integrarii"
Pentru PRM, decizia Curtii Constitutionale reprezinta o victorie a motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu, actualii guvernanti fiind infranti nu de adversarii politici, ci chiar de legea fundamentala a tarii. Potrivit vicepresedintelui PRM, Lucian Augustin Bolcas, alegerile anticipate la care vrea sa recurga Puterea arata ca Romania se afla intr-o situatie paradoxala, asezandu-se in randul acelor extrem de putine state in care cei aflati la guvernare procedeaza la o chemare intempestiva la urne. Convocarea unui scrutin electoral anticipat vadeste ca nu poporul roman este o frana in calea integrarii europene, ci guvernantii lui, mai spune Bolcas. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, considera ca sunt necesare nu doar alegeri parlamentare, ci si prezidentiale, intrucat "Traian Basescu se afla in incapacitatea de a conduce si, in sapte luni de mandat, a savarsit atatea erori si abuzuri, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, incat se impune suspendarea lui din functie. Nu se poate conduce o tara dintr-o criza in alta, deturnand atentia populatiei de la problemele social-economice tot mai grave". Partidul Romania Mare anunta o campanie electorala, pe cat de civilizata, pe atat de dura si intransigenta, avand in vedere ca este in joc soarta Romaniei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite