Delegaţii la Congresul PSD, motiv de dispută în partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea Congresului extraordinar al social-democraţilor, programat pentru 16 octombrie, reactivează conflictele din interiorul formaţiunii. Unii social-democraţi reproşează că modul în care a fost calculat numărul de delegaţi cu  care fiecare filială va participa la eveniment favorizează anumite organizaţii.

Secretarul general PSD, Liviu Dragnea, le-a prezentat liderilor reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv, noile criterii şi algoritmul de calcul pentru stabilirea normei de reprezentare – numărul de delegaţi pe care fiecare filială a partidului îi va trimite la Congresul extraordinar din 16 octombrie.

Dragnea a afirmat că norma a fost stabilită ţinând cont de performanţele obâinute de organizaţii în alegeri, de numărul de alegători dar şi de populaţia fiecărui judeţ. Liderul PSD Victor Ponta a recomandat ca norma de reprezentare să fie votată la Congres, devenind astfel permanentă.

Norma de reprezentare a fost modificată înaintea fiecărui Congres al PSD, stârnind bătălii aprige între centrele de putere din partid. Diferitele tabere erau interesate să-şi asigure o reprezentare cât mai largă din partea filialelor susţinătoare, adică să aibă la Congres cât mai mulţi votanţi pentru a-şi impune candidaţii sau propunerile.

Mai-marii social-democraţi au tot “jonglat” cu criteriile de stabilire a normei, care nu au fost niciodată bătute în cuie, adică introduse în Statutul PSD. Un război crâncen pentru norma de reprezentare s-a purtat la Congresul din februarie, când cei doi candidaţi la şefia formaţiunii, Mircea Geoană şi Victor Ponta, s-au recurs la toată abilitatea pentru a câştiga un avantaj numeric. Geoană a reuşit atunci să obţină pentru Bucureşti, organizaţie care îl sprijinea, un număr foarte mare de delegaţi.

Tot de la norma de reprezentare pentru Bucureşti, mai mare decât cea a altor filiale, a izbucnit şi acum disputa. Explicaţiile  lui Dragnea, care a spus că Bucureştiul a avut mereu cam 12% din numărul delegaţilor la Congres şi tot atât a primit, nu a avut darul de a-I convinge pe nemulţumiţi.Liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a reproşat conducerii că revine la "vechile apucături" şi dă o normă mai mare la Bucureşti, iar "pe ceilalţi proşti îi tratează cu flit".

“Păi ce, facem norma după cum au unii gura mai mare?”, s-a răţoit el. Şeful de la Vrancea, Marian Oprişan, a dat să-l pună la punct, sfătuindu-l să-şi depăşească „frustrările”, dar Bunea –Stancu s-a enervat şi mai tare. „Nu eşti tu şeful”, i-a ripostat el lui Oprişan. Nemulţumit s-a dovedit şi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, care a reproşat că algoritmul elaborat de Dragnea nu duce la o normă de reprezentare conformă cu realitatea.

În discuţie a intervenit şi liderul de la Vaslui, Dumitru Buzatu, care a ironizat calculele lui Dragnea. "Eu am înţeles că aceste calcule sunt făcute după o formulă divină, care nu poate fi schimbată. Numai divinitatea ar putea. Mai schimbăm pe ici pe colo şi am văzut că schimbăm destul de des, după cum ne convine. (...) Să aplicăm aceeaşi măsură pentru toţi, pentru că este posibil ca în timp să dea rezultate treaba asta", a spus Buzatu.

Iritat, Ponta le-a cerut nemulţumiţilor să propună alte criterii pentru stabilirea normei. Apoi, plictisit de acuzele şi reproşurile care nu mai conteneau, Ponta a părăsit at sala, lăsându-şi colegii să se certe. În absenţa sa, social-democraţii s-au adunat în grupuleţe, discutând şi gesticulând aprins, apoi şedinţa a început să “băltească”.

“Să vină preşedintele!”, a strigat, în glumă, la un moment dat, purtătorul de cuvânt Radu Moldovan. Ponta şi-a făcut apariţia şi, profitând de calmul instalat, a schimbat subiectul. Către sfârşitul şedinţei, a anunţat că, deocamdată, norma de reprezentare se consideră adoptată, iar vineri, la Comitetul Executiv de dinaintea Congresului, vor fi făcute ultimele corecţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite