MAI: Declarația oficialului european este cel puțin lipsită de fundament juridic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MAI afirmă că declaraţia vicepreşedintelui CE, Viviane Reding, cu privire la aderarea României la Schengen este cel puțin lipsită de fundament juridic, considerând totodată surprinzător faptul că un oficial al CE face o conexiune explicită între MCV şi procesul de aderare.

„Cu ocazia Consiliului Justiției și Afaceri Interne din iunie 2011, au fost adoptate în unanimitate de către miniștrii de interne ai statelor membre concluziile Consiliului privind îndeplinirea de către România a criteriilor de aderare la spațiul Schengen, conform acquis-ului relevant. Este surprinzător faptul că un oficial al Comisiei Europene face o conexiune explicită între Mecanismul de Cooperare și Verificare și procesul de aderare la Schengen, în pofida punctului de vedere susținut de Comisia Europeană și prezentat de către Serviciul Juridic al Consiliului Uniunii Europene, potrivit căruia între cele două procese nu există nicio legătură“, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, duminică, de Ministerul Administrației și Internelor (MAI).

De altfel, arată MAI în acelaşi comunicat, decizia privind aderarea unui stat la Schengen se ia în cadrul reuniunii miniștrilor de interne din Consiliul Justiție și Afaceri Interne, cu votul unanim al acestora.
"Având în vedere rolul Comisiei Europene de gardian al respectării și implementării nediscriminatorii a tratatelor europene, inclusiv a acquis-ului Schengen, declarația oficialului european este cel puțin lipsită de fundament juridic", se mai arată în comunicat.

MAI conchide precizând că va continua consultările cu statele membre, în vederea atingerii obiectivului aderării la spațiul Schengen.
Comisia Europeană urmăreşte în continuare foarte atent situaţia politică din România, după "un fel de puci parlamentar", a afirmat vicepreşedintele CE, Viviane Reding, precizând că nu ar fi surprinsă dacă integrarea României în Schengen ar fi amânată, conform unui interviu acordat Le Monde.

"Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorită Mecanismului de control şi verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici de la Bucureşti vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii", a declarat Viviane Reding.
Reporter Le Monde: "Credeţi că aderarea României la Schengen este de actualitate?"

"Este o decizie care va aparţine statelor membre UE, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană. Implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele vor decide să nu integreze imediat România" în Schengen, a explicat Reding, vicepreşedinte al CE şi comisar UE al Justiţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite