Decizia Curţii: Traian Băsescu îşi reia atribuţiile odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că procedurile de organizare a referendumului au fost respectate, însă n-a fost întrunit cvorumul necesar. În baza acestei constatări şi respectând legea privind organizarea referendumului, Curtea a decis invalidarea referendumului. De la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, Traian Băsescu îşi va relua atribuţiile ca preşedinte al României.

La punctul 1 din comunicatul de presă se menţionează: "Curtea Constituţională constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României Traian Băsescu a fost respectată".

De asemenea, "se confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi se constată că din total de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanete au participat la vot 8.459.053, adică 46,24%, din care 7.403.836 au răspuns cu <<DA>> la întrebarea <<Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?>>, iar 943.375 au răspuns cu <<NU>>".

La punctul 3 se arată că "judecătorii Curţii Constituţionale constată că la referendum n-au participat cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5, alineatul 2, din Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului".

"La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial, încetează interimatul dlui George Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte al României. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României dl Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de preşedinte al României", se mai arată în comunicatul Curţii.

"Prezenta hotărâre se prezintă Senatului şi Camerei Deputaţilor reunite în şedinţă comună. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial", conchide Curtea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite