De la Deputăţie direct în puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Pop, deputat PNL
Virgil Pop, deputat PNL

Deputatul Virgil Pop a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în timp ce-şi exercita funcţia publică. El a ajuns în Parlament, în 2008, deşi era arestat preventiv.

Oamenii legii au pus ieri în aplicare mandatul de executare emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi l-au ridicat, de la hotelul la care era cazat, pe deputatul clujean liberal Virgil Pop (43 de  ani), condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Luni, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins recursul parlamentarului, astfel că deputatul Virgil Pop, fost consilier judeţean de Cluj, are de executat cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, fals şi spălare de bani. Judecătorii ICCJ au menţinut decizia dispusă pe fond în acest caz anul trecut, în decembrie, când Pop a fost găsit vinovat de instanţa supremă.

De la Radison la Rahova

Virgil Pop a fost ridicat, marţi, de poliţişti, de la Hotelul Bucureşti Radison Blu unde era cazat şi dus la Penitenciarul Rahova. El avea de gând să se întoarcă acasă, la Turda, şi să aştepte să fie ridicat.

„Sentinţa Înaltei Curţi o consider dură, nelegală şi nedreaptă. Eu sunt la Bucureşti, am asistat la şedinţa instanţei, iar marţi mă întorc acasă, la Turda, şi aştept Poliţia. Nu cunosc procedura în cazul arestării mele. Voi vedea", a spus, luni, Virgil Pop.

Trafic de influenţă la Electrica

Virgil Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iniţial dosarul fiind judecat la Tribunalul Cluj. Potrivit DNA, în perioada decembrie 2007 - februarie 2008, în calitatea sa de consilier judeţean, Virgil Pop a pretins suma de 80.000 de euro, din care a primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro de la un denunţător căruia i-a promis în schimb facilitarea obţinerii unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice.

Anchetatorii au arătat că Pop s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci. Potrivit procurorilor, pentru a ascunde provenienţa sumei de 130.000 de lei, Virgil Pop a determinat-ope Adina Gorgan, administrator al SC Turdarom Advertising SRL Turda, să întocmească acte fictive privind prestări de servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, iar apoi Pop a semnat personal borderoul de achiziţii fictiv, încasând prin virament bancar suma de 70.005 lei, provenind din infracţiunea de corupţie.

Pop a fost reţinut în 17 noiembrie 2008, moment în care fostul consilier judeţean se găsea pe lista candidaţilor pentru Colegiul 8 Turda, pentru Camera Deputaţilor. El a fost ales deputat în timp ce se afla în arest preventiv. Acesta a fost ulterior eliberat, pentru a putea fi validat ca deputat şi a depune jurământul.

"Sentinţa Înaltei Curţi o consider dură, nelegală şi nedreaptă. Eu sunt la Bucureşti, am asistat la şedinţa instanţei, iar marţi mă întorc acasă, la Turda, şi aştept Poliţia."

Virgil Pop deputat

Alţi politicieni închişi

- Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru înşelăciune de aproape 50 de milioane de euro făcută Băncii Române pentru Dezvoltare. A fost eliberat cu aproape doi ani mai repede.

- Senatorul PSD Cătălin Voicu a stat în arest aproape 16 luni, fiind acuzat de trafic de influenţă. Procesul său se desfăşoară la Înalta Curte de Casaţie, unde mai sunt judecaţi şi omul de afaceri Costel Căşuneanu, şi judecătorul Florin Costiniu.

- În luna mai 2010, fostul senator independent Vasile Duţă a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Acesta îşi vindea influenţa unor clienţi cărora le promitea rezolvarea problemelor judiciare, dar şi unor oameni de afaceri.

- Deputatul Nati Meir a stat în arest aproape un an, după ce a fost arestat pentru trafic de influenţă. El ar fi cerut 50.000 de euro de la o femeie arestată, promiţându-i că va interveni la judecători pentru a o pune în libertate. Prima instanţă l-a condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare.

- Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior a fost reţinut în 2006 pentru şantaj, asimilat infracţiunii de corupţie. El ar fi ameninţat şi făcut presiuni asupra a doi administratori de firmă şi a unui director de bancă, în scopul obţinerii a 20 de miliarde de lei vechi.

- Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei. Banii ar fi fost viraţi în conturile unei asociaţii a revoluţionarilor pe care o controla.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite