De ce vrea Băsescu „linie“ cu ambasadele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful statului a ţinut, ieri, primul discurs după revenirea la Cotroceni
Şeful statului a ţinut, ieri, primul discurs după revenirea la Cotroceni

Traian Băsescu vrea să aibă la Cotroceni  un sistem de comunicare directă cu ambasadele României, în paralel cu cel deţinut de Ministerul Afacerilor Externe.

Anunţul a fost făcut de preşedinte la întâlnirea cu ambasadorii români, prima acţiune politică după revenirea la Cotroceni. „Probabil, în cel mai scurt timp voi lua decizia să se instaleze şi la Cotroceni un sistem de comunicaţii direct cu ambasadele, pentru a preveni întâmplări pe care le-am trăit, în care mesajul preşedintelui nu se transmite către misiuni diplomatice",

le-a spus Traian Băsescu, ieri, ambasadorilor români. Potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, preşedintele a fost deranjat de faptul că fostul ministru de Externe Andrei Marga nu a trimis Reprezentanţei României de la Bruxelles documentul primit de la Cotroceni, potrivit căruia preşedintele urma să conducă delegaţia României la Consiliul European din 28 iunie.

Ideea lui Băsescu a fost respinsă de ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a explicat că ambasadele României nu pot funcţiona cu două canale distincte de legătură, adăugând că nu cunoaşte prerogativele prin care STS ar putea instala sistemul de legătură menţionat de preşedintele Traian Băsescu.

Atac la adresa USL

Primul discurs ţinut de preşedinte după întoarcerea la Cotroceni a fost asezonat şi cu un atac la adresa USL. „Din păcate, în luna iulie, în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept", a declarat Băsescu, făcând referire la destituirea Avocatului Poporului,  emiterea OUG prin care Curţii Constituţionale i se lua atributul de a superviza pentru constituţionalitatea hotărârilor parlamentare, dar şi la destituirea „primilor trei oameni din stat ca funcţii".

„Asta a făcut ca reacţia aliaţilor noştri să fie extrem de puternică, pentru că de fapt majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga, în mod deosebit cele politice", a mai afirmat Băsescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite